Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POSCCE, axa 1: Intrebari frecvente

AM POSCCE a publicat o serie de raspunsuri la intrebarile adresate de IMM-uri pentru accesarea fondurilor structurale prin axa 1 "Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient". Mai jos puteti gasi cele mai relevante intrebari si raspunsuri.

Dacă o întreprindere are 7 angajaţi şi o cifră de afaceri de 2.500.000 Euro, în ce categorie de IMM se încadrează?

Întreprinderea se încadrează în categoria întreprinderilor mici, în conformitate cu prevederile
Recomandării CE nr. 361/2003 privind definiţia întreprinderilor micro, mici şi mijlocii, care prevede că:

  • în cadrul categoriei de IMM, o întreprindere mică este definită ca întreprinderea care are mai puţin de 50 de angajaţi şi a cărei cifră de afaceri anuală sau deţine active totale care nu depăşesc 10 milioane Euro.
  • în cadrul categoriei de IMM, o microîntreprindere este definită ca o întreprindere care are mai puţin de 10 angajaţi şi a cărei cifră de afaceri anuală sau deţine active totale care nu depăşesc 2 milioane Euro.

Pentru încadrarea unei firme într-o categorie (autonomă, parteneră, legată) se ţine cont la calcularea datelor firmei şi de părţile sociale pe care asociatul(ţii) acesteia (persoane fizice) le deţin în alte firme?

În conformitate cu prevederile, art.4.4, alin (4) din Legea nr. 346/ 2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, "Întreprinderile între care există oricare dintre următoarele raporturi:
a) o întreprindere deţine majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor celeilalte întreprinderi;
b) o întreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administraţie, de conducere ori de supraveghere a celeilalte întreprinderi;
c) o întreprindere are dreptul de a exercita o influenţă dominantă asupra celeilalte întreprinderi, în temeiul unui contract încheiat cu această întreprindere sau al unei clauze din statutul acesteia;
d) o întreprindere este acţionară sau asociată a celeilalte întreprinderi şi deţine singură, în baza unui acord cu alţi acţionari ori asociaţi ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau asociaţilor întreprinderii respective.
prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care acţionează de comun acord, sunt, de asemenea, considerate întreprinderi legate, dacă îşi desfăşoară activitatea sau o parte din activitate pe aceeaşi piaţă relevantă ori pe pieţe adiacente".

Este eligibilă o întreprindere care la 31.12.2008 a înregistrat pierdere, dar care totodată a înregistrat profit operaţional?

Întreprinderea este eligibilă dacă, în exerciţiul financiar precedent, "a înregistrat profit sau profit din exploatare" (Ghidul solicitantului, cap. II.1.1. - Criterii de eligibilitate ale solicitantului, alin. 2 Activitatea economică a solicitantului, lit. b), chiar dacă a rămas pe pierdere datorită unor pierderi anterioare, nerecuperate încă din exerciţii financiare al  anului/anilor precedenţi.

Dacă domeniul principal de activitate pe care-l desfăşurăm nu este eligibil pentru a aplica în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CCE), Axa Prioritară 1 - Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient, dar avem, în secundar, o altă activitate eligibilă putem aplica în cadrul schemelor de finanţare pentru investiţii tangibile şi intangibile destinate IMM?

Dacă domeniul principal de activitate nu este eligibil în cadrul POS CCE, Axa Prioritară 1, se poate aplica pe un cod CAEN secundar, cu condiţia să fie eligibil şi înscris în certificatul constatator.
Totodată sunt eligibile în cadrul proiectului, activităţile auxiliare codului principal al proiectului, prin intermediul cărora se asigură producerea şi realizarea bunurilor şi serviciilor consumabile folosite în fluxul de producţie aferent activităţii economice pentru care se solicită finanţare. Trebuie însă ca şi această activitate să fie consemnată în Certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul unde îşi are sediul solicitantul.

Dacă o societate a depus în cadrul apelului de proiecte aferent anului 2008 un proiect în cadrul schemeide finanţare Sprijin financiar cu valoare de până la 920.000 lei pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii a POS CCE, Axa Prioritară 1, proiectul fiind selectat pentru finanţare, societatea poate să mai aplice în 2009, în cadrul schemei de finanţare „Sprijin financiar cu valoarea de până la 1.075.000 lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii” pentru investiţii tangibile şi intangibile, chiar dacă nu a finalizat de implementat proiectul de investiţii depus în 2008?

Societatea poate aplica şi în 2009, în cadrul schemei de finanţare „Sprijin financiar în valoare de până la 1.075.000 lei pentru investiţii pentru întreprinderile mici şi mijlocii” sau în cadrul schemei de finanţare „Sprijin financiar cu valoarea cuprinsă între 1.075.001 lei şi 6.450.000 lei pentru investiţii pentru întreprinderile mici şi mijlocii”, chiar dacă mai are încă un proiect de investiţii în proces de implementare. Trebuie, însă, să facă dovada capacităţii de a susţine din punct de vedere administrativ şi financiar implementarea unui alt proiect de investiţii, în paralel cu cel iniţial. În cadrul celui de-al doilea proiect, cheltuielile eligibile trebuie să fie diferite de cele prevăzute şi efectuate în cadrul primului proiect.

Sunt eligibile cheltuielile legate de achiziţia mijloacelor de transport tehnologice care sunt strict legate de ciclul de producţie?

Conform Ordinului 184/21.01.2008 sunt eligibile cheltuielile legate de achiziţia mijlocelor de transport tehnologice care sunt strict legate de ciclul de producţie doar pentru codurile CAEN F – construcţii si B industria extractivă-produse neenergetice.

Ce cheltuieli efectuate înaintea semnării contractului de finanţare pot fi decontate?

Pot fi decontate după semnarea contractului de finanţare cu Organismul Intermediar cheltuielile eligibile legate de consultanţă, dacă au fost efectuate de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului nr. 478 din 20 februarie 2008 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis "Sprijin pentru consultanţă specifică şi instruire specializată acordată întreprinderilor mici şi mijlocii pentru elaborarea şi implementarea
proiectelor de investiţii", aferentă operaţiunii a) "Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile".

Dacă limita maximă a ajutorului financiar nerambursabil este de 6.450.000 lei, la cât trebuie să fie estimată valoarea investiţiei totale?

Nu există prevederi cu privire la valoarea maximă a unui proiect, valoarea maximă a finanţării nerambursabile acordate este de 6.450.000 lei pentru investiţiile tangibile şi intangibile destinate IMM în cazul în care ajutorul financiar acordat este cuprins între 1.075.001 lei - 6.450.000 lei.
Intensitatea maximă a finanţării acordate, în cadrul acestei scheme, din totalul costurilor eligibile este de:
1. pentru întreprinderile mici:
60% pentru investiţiile realizate în Regiunea Bucureşti Ilfov
70% pentru investiţiile realizate în restul regiunilor
2. pentru întreprinderile mijlocii:
50% pentru investiţiile realizate în Regiunea Bucureşti Ilfov
60% pentru investiţiile realizate în restul regiunilor.
Este obligatorie realizarea celor trei scenarii din planul financiar al proiectului?

Da, pentru a se demonstra profitabilitatea proiectului.

Ce date trebuie completate în Formularul cererii de finanţare, secţiunea 1.2. Tipul solicitantului, în coloana "La data depunerii cererii de finanţare"?

Datele firmei vor fi estimate sau se vor menţiona cele din Balanţa de verificare din luna anterioară depunerii.

Achiziţionarea de utilaje fabricate in afara UE este permisă?

Da, cu condiţia ca acestea să fie noi.

După semnarea contractului dintre beneficiar si Organismul Intermediar pentru IMM, când se acordă prefinanţarea şi la ce interval de timp după depunerea documentelor şi cererii de solicitare a prefinanţării la sediul Organismului Intermediar pentru IMM?

Prefinanţarea se acordă beneficiarului care optează pentru această facilitate după ce încheie un prim contract cu prestatorul de servicii/executantul de lucrări/furnizorul de echipamente, în termen de aproximativ 45 de zile calendaristice, de la momentul depunerii la Organismul Intermediar a documentelor de solicitare a prefinanţării .

Dacă o firmă are datorii la bugetul de stat poate să mai aplice în cadul POS CCE, Axa Prioritară 1?

Pentru a putea aplica în cadrul POS CCE, Axa Prioritară 1, dacă îndeplineşte toate celelalte criterii de eligibilitate, o firmă trebuie să nu aibă obligaţii de plată nete ce depăşesc 1/12 din totalul obligaţiilor datorate în ultimele 12 luni, în cazul certificatului de atestare fiscală emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi obligaţii de plată nete care să depăşească 1/6 din totalul obligaţiilor datorate în ultimul semestru, în cazul certificatului de atestare fiscală emis de autorităţile publice locale, pentru toata punctele de lucru înscrise în certificatul constatator.

Sursa: AMPOSCCE

Vizualizări: 191