Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cum sa accesati fonduri europene pentru internet de mare viteza

In cadrul unui pachet de masuri menite sa stimuleze restabilirea cresterii economice, Comisia Europeana a propus un fond de 1 miliard de euro de investitii pentru conectarea regiunilor rurale la internet de viteza mare si pentru stimularea lor economica.

Aceasta suma se adauga celor 15 miliarde de euro pentru investitii IT&C, disponibile prin fondurile europene de dezvoltare regionala, sociala si rurala.

Conectarea prin satelit la internet de viteza mare este imediata, oferind astfel regiunilor multiple oportunitati de a face fata dificultatilor economice. Prin stimularea dezvoltarii fermelor agricole comerciale, sustinerea cresterii economice a firmelor mici si medii si ameliorarea dotarilor si conditiilor in scoli, aceasta initiativa va aduce regiunilor beneficii economice si sociale substantiale.

Pentru conexiunea la internet de mare viteza prin satelit sunt necesare doar o antena si un modem de o valoare de aproximativ 500 de euro pe utilizator, fara alte costuri suplimentare. Aceasta investitie initiala poate fi finantata prin fondurile UE. O conexiune la internet de viteza mare poate fi folosita fie de catre un utilizator individual, de exemplu o ferma sau o scoala, fie de catre un sat intreg, cu ajutorul unei retele wi-fi locale.

Statele Membre trebuie sa propuna Planuri de Dezvoltare Rurala Comisiei Europene pana pe 15 iulie cel tarziu, planuri care sa prezinte proiecte concrete pentru a accesa aceste fonduri.

Regiunile care doresc sa beneficieze de aceste fonduri trebuie sa contacteze agentiile de dezvoltare regionala sau guvernul national cu cererile de finantare pentru internet de mare viteza prin satelit, astfel incat aceste proiecte sa fie incluse in Planurile de Dezvoltare Rurala.

Pentru pregatirea proiectelor, este necesar ca regiunile:

  • sa realizeze o harta regionala pe care sa indice zonele neconectate;
  • sa arate ca toti operatorii au fost contactati pentru a gasi o solutie;
  • sa instiinteze Comisia Europeana daca suma necesara pentru proiect depaseste 200000 de euro (regula "de minimis");
  • daca este necesar, sa redacteze un apel la proiecte care sa nu excluda nicio solutie tehnica posibila.

Sursa: www.uncjr.ro

Vizualizări: 142