Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Premierul nu tolereaza fraudele legate de utilizarea fondurilor europene

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a cerut Autoritatii de Control a Guvernului sa inaspreasca si sa intareasca actiunile de control, aratand ca nu va tolera nici un fel de frauda legata de utilizarea fondurilor europene, indiferent de valoarea prejudiciilor.

ªeful Executivului a participat astazi la bilantul activitatii Autoritatii de Control a Guvernului.

“Sunt convins ca cetatenii vor aprecia eforturile pe care le veti face in numele Guvernului pentru a asigura corecta gestiune a banului public, pentru ca reprezinta efortul fiecarui cetatean pentru o viata mai buna. Aveti intreaga mea sustinere! Avem obligatia morala, politica ca aceste asteptari sa fie insotite de eforturi care sa dea confortul necesar cetatenilor ca tara este condusa de o mana de oameni competenti si corecti”, a afirmat premierul Tariceanu.

„Lupta impotriva coruptiei nu este apanajul unei persoane sau al unui grup de persoane care se erijeaza in port-stindardul acestei idei. Lupta impotriva coruptiei este responsabilitatea intregului sistem guvernamental din Romania. Vreau sa fiu bine inteles in legatura cu acest subiect, indiferent de nivelul de reprezentare - central sau local - si de apartenenta politica”, a subliniat primul-ministru.

ªeful Executivului a aratat ca a acordat intreg sprijinul politic institutiilor care au competente in combaterea acestui flagel, astfel incat sa aiba autoritatea pentru a interveni si a actiona corect, eficient si profesionist. Premierul Tariceanu a cerut Autoritatii de Control trebuie sa se alature, in continuare, eforturilor Guvernului in procesul de limitare si combatere a coruptiei la nivelul administratiei. Controalele facute de aceasta institutie nu au fost directionate politic, iar aceasta trebuie sa ramana o constanta, a spus primul-ministru. De asemenea, premierul a cerut institutiei sa acorde o atentie speciala calitatii actelor de control, astfel incat rezultatele sa poata fi utilizate efectiv pentru remedierea deficientelor constatate, aplicarea unor masuri administrative sau, dupa caz, continuarea cercetarilor in cazul savarsirii unor infractiuni. “Circa 18% din actele de control administrativ intern din 2005 s-au transmis organelor de cercetare penala competente iar in 2006 am ajuns la 27% “, a aratat primul-ministru.

ªeful Executivului a precizat ca rolul Autoritatii privind verificarea corectitudinii utilizarii si gestionarii fondurilor europene va fi cu atat mai important cu cat Romania va avea parte de o alocare de numai putin de 31 de miliarde de euro in perioada 2007 - 2013.

in acest context, primul-ministru Tariceanu a cerut Autoritatii de Control a Guvernului ca impreuna cu ministerele care gestioneaza fondurile europene si celelalte institutii care au incidenta in modul in care gestioneaza banii, sa gaseasca un mecanism de verificare a modului in care sunt utilizati banii europeni.

“Vreau sa existe garantii ca fondurile primite de la Uniunea Europeana vor fi utilizate corect, transparent si eficient de catre beneficiari! Vreau sa fiu foarte clar: nu voi tolera nici un fel de frauda legata de utilizarea fondurilor europene, indiferent de valoarea prejudiciilor. De aceea, am anulat licitatiile acolo unde am constat ca firmele nu au capacitate sau ca sunt in situatia de a se constata fraude. in acelasi fel trebuie sa procedam si in continuare”, a spus primul-ministru Tariceanu.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 16.03.2007

Vizualizări: 71