Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia simplifica adoptarea ajutoarelor de stat

Comisia Europeana a adoptat un pachet de masuri de simplificare pentru ajutoarele de stat, care cuprinde un cod al celor mai bune practici si o comunicare privind procedura simplificata.

Ambele documente isi propun sa asigure o mai mare eficacitate, transparenta si previzibilitate a procedurilor in domeniul ajutoarelor de stat in fiecare etapa a investigatiei, incurajand astfel cooperarea voluntara dintre Comisie si statele membre. Ambele texte propun in special intensificarea de catre statele membre a contactelor prealabile notificarii masurilor de ajutor, astfel incat eventualele dificultati sa fie abordate intr-o faza incipienta a procesului, si prevederea de catre acestea a unui set de instrumente de planificare imbunatatite atat pentru cazurile complicate, cat si pentru cele simple. Adoptarea pachetului de masuri de simplificare reprezinta un pas important in cadrul programului de reforma anuntat de Comisie in Planul sau de actiune privind ajutoarele de stat, adoptat in 2005.

Comisarul european pentru concurenta, dna Neelie Kroes, a declarat: „Pachetul de masuri de simplificare in domeniul ajutoarelor de stat va fi in avantajul intreprinderilor, permitand accelerarea procedurii de adoptare a deciziilor privind ajutoarele de stat, in special prin incurajarea unei mai bune cooperari, inca de la inceput, intre statele membre si Comisie. Adoptand Codul celor mai bune practici si Comunicarea privind procedura simplificata, Comisia si-a respectat promisiunea de a moderniza si simplifica procedurile in materie de ajutoare de stat, astfel cum prevedea Planul sau de actiune privind ajutoarele de stat.”

Pachetul de masuri de simplificare urmareste facilitarea si, astfel, accelerarea tratarii diferitelor tipuri de proceduri in domeniul ajutoarelor de stat: cazuri simple notificate Comisiei, cazuri complexe, care ridica probleme noi, plangeri. Acest lucru este consecvent cu obiectivul anuntat in Planul de actiune privind ajutoarele de stat, adoptat in 2005, care prevedea aplicarea unor proceduri mai eficace, mai simple si mai previzibile in materie de ajutoare de stat. Pachetul a facut obiectul unor discutii indelungate cu statele membre si partile interesate din afara Uniunii si a suscitat reactii in mare masura pozitive.

Codul celor mai bune practici prezinta in detaliu modul in care ar trebui sa se desfasoare efectiv procedurile in materie de ajutoare de stat, cu accent in special pe durata, transparenta si previzibilitatea acestora. Codul cuprinde o serie de acorduri voluntare intre Comisie si statele membre, menite sa asigure proceduri mai simple si mai previzibile in fiecare etapa a investigatiei privind ajutoarele de stat. Acesta se va aplica tuturor cazurilor care nu intra sub incidenta Regulamentului de exceptare pe categorii de ajutoare sau a Comunicarii privind procedura simplificata.

Codul celor mai bune practici se bazeaza pe un angajament comun al Comisiei si al statelor membre. Pe de o parte, Comisia va incuraja stabilirea de contacte mai regulate in faza de prenotificare, pentru a primi notificari de o mai buna calitate si mai complete. Cazurile deosebit de noi, complexe sau urgente vor fi abordate in cadrul unei planificari agreate de comun acord. Comisia se va stradui, de asemenea, sa grupeze solicitarile sale de informatii. Pe de alta parte, statele membre sunt invitate sa furnizeze raspunsuri mai rapide si mai complete la solicitarile Comisiei legate de cazurile investigate. In acest scop, Codul propune de asemenea o aplicare riguroasa a procedurilor existente pentru a incuraja statele membre sa reactioneze prompt si sa nu existe sincope in derularea procedurii. Codul celor mai bune practici urmareste, de asemenea, imbunatatirea procedurii de gestionare a plangerilor, prin prevederea unor termene indicative si printr-o mai buna informare a reclamantilor.

Procedura simplificata are drept scop imbunatatirea manierei de tratare de catre Comisie a cazurilor simple, precum cele care sunt in mod evident conforme cu instrumentele orizontale existente sau cu practica decizionala consacrata a Comisiei. Comisia doreste sa se asigure ca ajutoarele care sunt in mod evident compatibile cu normele in domeniul concurentei sunt aprobate in termen de o luna, in conditiile in care statele membre trimit o notificare completa. In acest sens, comunicarea include, de asemenea, o lista cu titlu ilustrativ a masurilor de ajutor, inclusiv a anumitor ajutoare pentru IMM-uri, ajutoare de mediu, ajutoare pentru inovare si ajutoare pentru salvare si restructurare, care pot, in principiu, face obiectul unui tratament simplificat.

Aceasta noua procedura ar trebui sa fie nu doar mai rapida, ci si mai transparenta. Partile interesate vor avea posibilitatea sa trimita observatii privind masura de ajutor de stat avuta in vedere, un rezumat al masurilor notificate de statul membru in cauza in cadrul procedurii simplificare urmand sa fie publicat in prealabil pe site-ul Comisiei.

Niciuna dintre aceste initiative nu este menita sa se aplice masurilor notificate de statele membre in contextul actualei crize economice si financiare, pentru care au fost stabilite proceduri interne ad hoc specifice, care sa permita Comisiei sa abordeze masurile notificate in regim de extrema urgenta.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 131