Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

UE primeste note mai bune la capitolul inovare

Potrivit unui studiu realizat de UE, Europa a început să recupereze din distanţa care o desparte de principalii săi rivali economici, SUA şi Japonia, la nivel de performanţe în domeniul inovării.

Primul loc este ocupat de Elveţia, urmată de Suedia, Finlanda, Germania, Danemarca şi Regatul Unit. Toate aceste şase ţări se situează mult mai bine decât alte ţări europene şi decât UE, în ansamblul ei. Noile state membre au înregistrat cele mai mari îmbunătăţiri, în special Cipru, România şi Bulgaria, deşi performanţele acestora în domeniu se menţin sub media europeană.

Tendinţele sunt evidenţiate în tabloul de bord al inovării europene pentru anul 2008. Bazându-se pe datele existente înaintea declanşării crizei financiare, studiul utilizează 29 de indicatori pentru a evalua nivelul de inovare al unei ţări. Inovarea constituie principalul factor de stimulare a creşterii economice şi principalul mijloc prin care se poate face faţă unor provocări precum schimbările climatice. Printre indicatori se numără popularitatea studiilor universitare ştiinţifice şi tehnice, numărul de brevete, nivelul fondurilor alocate cercetării-dezvoltării, disponibilitatea capitalului de risc pentru noile companii şi ponderea exporturilor de înaltă tehnologie.

Situaţia din UE a evoluat mult în ultimii cinci ani. Deşi se află încă în urma Statelor Unite şi Japoniei, decalajul se reduce, deşi faţă de SUA lucrurile evoluează mai lent. De asemenea, UE se situează destul de bine faţă de economii emergente precum China, India şi Brazilia.

Totuşi, continuă să existe puncte slabe. UE se află în urma Statelor Unite în domeniul investiţiilor şi al Japoniei în ceea ce priveşte inovarea în materie de cercetare-dezvoltare şi tehnologia informaţiei. În egală măsură, companiile din UE cheltuiesc mai puţin pe inovaţiile netehnologice, cum ar fi formarea, design-ul şi marketingul, acestea fiind elemente foarte importante pentru menţinerea competitivităţii.

Studiul a fost publicat în paralel cu un raport privind performanţele UE în materie de cercetare-dezvoltare şi eforturile de a crea un spaţiu european de cercetare. El indică faptul că numărul cercetătorilor din Europa este în creştere şi că UE devine din ce în ce mai atractivă pentru cercetătorii străini şi pentru investiţiile private americane în acest domeniu. De asemenea, studiul arată că fondurile alocate cercetării-dezvoltării au stagnat la 1,84% din PIB, cu mult sub obiectivul de 3% stabilit la nivelul UE.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 72