Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Mediu: O mai buna protectie a speciilor salbatice în Europa

Pretiosul mozaic de flora si fauna protejate al Europei s-a îmbogatit astazi odata cu extinderea semnificativa a retelei europene de zone naturale protejate Natura 2000. Se includ 769 de situri noi si o suprafata totala de 95 522 km2. Majoritatea siturilor sunt situate în noile state membre. Retelei i s-au adaugat acum pentru prima oara zone din Romania si Bulgaria, inclusiv zone situate de-a lungul tarmului Marii Negre, care constituie habitatul multor specii de plante si animale rare aflate în pericol. Natura 2000 include, în prezent, aproximativ 25 000 de situri care ocupa aproape 20 % din suprafata continentala a UE, ceea ce o transforma în cea mai mare retea interconectata de zone protejate din lume. Ea reprezinta principala arma a UE în lupta împotriva reducerii biodiversitatii.

„Fiecare sit nou adaugat la retea semnifica o protectie mai buna a speciilor si habitatelor din Europa. Sunt încantat sa vad ca atat de multe situri din noile state membre s-au adaugat listelor. Datorita retelei Natura 2000, avem garantia ca generatiile viitoare vor beneficia de patrimoniul natural bogat al Europei”, a declarat Stavros Dimas, Comisarul european pentru mediu.

Unde se afla noile situri?

Majoritatea siturilor noi sunt situate în Bulgaria, Romania si Polonia si includ zone din Marea Neagra (în cazul Bulgariei si al Romaniei) si regiunile biogeografice stepice (Romania).

Regiunea Marii Negre cuprinde Delta Dunarii, una dintre cele mai mari zone umede din Europa, caracterizata de o mare biodiversitate. Aici cresc flori precum bujorul de stepa (Paeonia tenuifolia), ruscuta de primavara (Adonis volgensis), precum si 12 specii de pasari aflate în pericol pe plan mondial, cum ar fi pelicanul cret (Pelecanus crispus), o pasare sensibila, si gasca cu gat rosu (Branta ruficollis), una dintre speciile cele mai rare de gaste din Europa. Delta Dunarii este si o zona piscicola importanta, detinand peste 70 de specii înregistrate, iar în padurile adiacente traiesc specii rare de reptile, precum vipera de stepa (Vipera ursinii).

Bulgaria a adus 252 de situri noi care includ Muntii Pirin, unde cresc diverse plante ca macul de Pirin (Papaver pirinica) si frumoasa gentiana galbena (Gentiana lutea). Zona este bogata si în specii salbatice, printre care ierunca (Bonasa bonasia), soimul calator (Falco peregrinus) si cocosul de munte (Tetrao urogallus).

Romania a adaugat 316 situri noi, care includ Muntii Macin din regiunea stepica, unde traiesc dihorul pestrit (Vormela peregusna) si grivanul (Mesocricetus newtoni) . În aceasta zona creste si o mare varietate de specii de plante, printre care merinana (Moehringia jankae) si clopotelul dobrogean (Campanula romanica).

Polonia a venit cu 177 de situri, inclusiv Lacul Golpo, regiune în care se întalnesc 19 tipuri diferite de habitate, unde creste molisorul (Liparis Loeselii) si traiesc pasari precum becatina mare (Gallinago media), o specie aproape amenintata, si buhaiul-de-balta (Botaurus stellaris).

În Regatul Unit, estuarele raurilor Humber, Dee si Severn vor primi un statut special de conservare pentru protejarea speciilor salbatice si a habitatelor vulnerabile. Acestea se numara printre cele mai frumoase estuare din Europa si prezinta un mozaic de habitate de coasta.

Comisia intentioneaza sa actualizeze din nou listele UE pana la sfarsitul anului 2009.

Pentru detalii privind listele actualizate, va rugam sa consultati site-ul:
http://circa.europa.eu/Public/irc/env/natura_2000/library?l=/candidate_importance/biogeographical&vm=detailed&sb=Title

Ce este Natura 2000?

Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate, destinata sa asigure supravietuirea pe termen lung a habitatelor si speciilor europene celor mai valoroase aflate în pericol. Ea cuprinde „Situri de importanta comunitara”, introduse prin Directiva Habitate, si „Zone de protectie speciala”, introduse prin Directiva Pasari.

Sunt adaugate acum 769 de situri noi prin Directiva Habitate si o suprafata totala de 95 522 km². Extinderea cuprinde opt (regiunea alpina, atlantica, pontica, boreala, continentala, mediteraneeana, panonica si stepica) din cele noua regiuni biogeografice europene. Aceste noua regiuni reflecta diversitatea biogeografica a continentului.

Reteaua Natura 2000 cuprinde în prezent 700 000 km² pe teritoriul celor 27 de state membre, altfel spus 20 % din suprafata continentala a UE. Lista extinsa include, de asemenea, 36 de situri noi care includ o zona marina.

Filosofia pe care se bazeaza reteaua este aceea ca omul si natura trebuie sa conlucreze. Activitatile desfasurate în cadrul retelei trebuie sa fie sustenabile si în armonie cu mediul natural. Aceasta înseamna ca, daca îndeplinesc aceasta conditie, majoritatea activitatilor umane, printre care agricultura, pescuitul si silvicultura, raman posibile în siturile Natura 2000.

Statele membre îsi aleg siturile Natura 2000 în parteneriat cu Comisia. Odata selectate, zonele sunt recunoscute oficial de Comisie ca „Situri de importanta comunitara” si sunt adaugate la listele adoptate. Acest proces confirma statutul oficial al siturilor si consolideaza obligatiile de a le proteja.

De ce conteaza?

Biodiversitatea, si anume resursa limitata pe care o reprezinta diversitatea vietii pe pamant, traverseaza o criza. Speciile se pierd într-o masura fara precedent, ca urmare a activitatilor umane nesustenabile, cu consecinte ireversibile pentru viitorul nostru. Uniunea Europeana s-a angajat sa opreasca reducerea biodiversitatii în Europa pana în 2010, iar Natura 2000 reprezinta elementul principal al politicii sale privind natura si biodiversitatea.

ursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 148