Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finanțare europeană pentru creșterea atractivității Comunei Biertan

Agenția pentru Dezvoltare Regională a anunțat marți, 16 aprilie 2024, faptul că a fost semnat primul contract destinat reabilitării patrimoniului antropic din zona rurală a Regiunii Centru.

Contractul de finanțare a fost semnat de Primarul Comunei Biertan, Mircea Mihai Dragomir, în calitate de beneficiar și de Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu, reprezentând instituția finanțatoare.

Proiectul „Reabilitare a sitului UNESCO Biertan”, cu o valoare totală de 28,48 milioane lei, va urmări – pe parcursul celor 44 de luni de implementare – punerea în valoare a sitului unic din comună, pentru sporirea importanței culturii și dezvoltarea turismului sustenabil, într-o manieră care să încurajeze incluziunea socială și inovația.

Proiectul are ca scop valorificarea patrimoniului cultural și turistic al acestui sat, în special a zonei Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate. Acesta propune investiții care să îmbunătățească experiența turistică, concentrându-se pe amenajarea unor spații culturale, expoziționale și de agrement. 

Principalele zone de intervenție propuse includ:

  • Piața Centrală 1 Decembrie – Transformarea acesteia într-un spațiu multifuncțional, socio-cultural, cu mobilier urban potrivit pentru a oferi un mediu primitor și confortabil pentru localnici și turiști. Aceasta va deveni nucleul cultural al sitului UNESCO.
  • Piața Farmacistului – Revitalizarea unei mici grădini de plante medicinale pentru a readuce în atenție farmacia de plante medicinale, un important obiectiv turistic al satului.
  • Zona expozițională 1 Decembrie – Amenajarea spațiului din Piața centrală pentru a pune în valoare zidurile bisericii și pentru a oferi vizitatorilor o experiență apropiată de arhitectura și istoria monumentului.
  • Zona de promenadă 1 Decembrie – Crearea unei zone plăcute pentru turiști, care să pună în valoare situl UNESCO.
  • Zona cântarului (Al. I. Cuza) – Transformarea acestui simbol într-un spațiu autentic pentru evenimente tematice legate de târguri și comerț tradițional.

Activitățile care se vor realiza prin proiect:

Noi spații culturale și expoziționale vor fi concepute pentru a găzdui evenimente artistice, expoziții tematice și prezentări ale meșteșugurilor, pentru ca vizitatorii să înțeleagă mai bine patrimoniul cultural al zonei. Din bugetul alocat, prin proiectul de reabilitare a sitului UNESCO se vor reface integral suprafețele trotuarelor în relație cu contextul istoric, se va modela terenul astfel încât apa să fie preluată în guri de scurgere punctuale sau în rigole de piatră naturală la nivelul pavajului, se vor monta pavaje din piatră naturală, borduri de piatră naturală și metalice în zonele de delimitarea a spațiilor verzi din piață.

Se vor amplasa pavilioane și mese destinate pieței volante, compatibile cu mobilierul urban utilizat și se va crea o zonă pietonală, cu spații verzi în vecinătatea bisericii. Un sistem nou de iluminat se va realiza cu o serie de elemente de iluminat contemporan minimal. Cablurile de telefonie date și cablu TV, energie electrică, vor fi trecute în subteran nemaifiind obturate imaginile acestui obiectiv de patrimoniu istoric. Alimentarea de la rețeaua de apă a unor cișmele va fi schimbată și vor fi aduse la cotă capacele căminelor de apă-canal existente în zona de intervenții, fiind realizat un sistem de canalizare îngropată, separatoare de nămol și hidrocarburi, precum și instalarea unor hidranți de grădină în vederea irigării zonei. Proiectul prevede amplasarea de fântâni publice în zonele de concentrare a fluxurilor de locuitori, copii, vizitatori și amenajarea a 19 locuri de parcare care să deservească funcțiunilor publice din piață (3 pentru persoanele cu dizabilități) și o stație de autobuz în vecinătatea școlii și a pieței centrale. Mai multe elemente de  mobilier urban specifice zonelor se vor amplasa în zona reabilitată: bănci, coșuri de gunoi, echipament de joacă, bănci cu mese, toalete publice, pavilioane de vânzare, mese de vânzare, stație de autobus bolarzi, bolarzi retractabili, rastel de biciclete.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 71