Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost semnat contractul pentru Portalul Digital Unic al României

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a anunțat că marți, 19 martie, a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic al României – PDURo”, un proiect în valoare de peste 96 de milioane de lei fără TVA, parte a investiției I1, „Implementarea infrastructurii de cloud guvernamental” din Componenta 7 Transformare Digitală a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Portalul Digital Unic al României”, dezvoltat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, va facilita accesul la informații pe piața internă a Uniunii Europene și face parte din investiția pentru „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”, din cadrul Componentei 7 – Transformare Digitală, aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

PDURo va implementa un sistem tehnic pentru schimbul transfrontalier automatizat de elemente justificative la nivel european. Acest sistem va permite accesarea a  peste 21 de proceduri online în România, dar și în toate țările UE. Totodată, statul membru care eliberează propriilor cetățeni un act administrativ în format electronic are obligația de a pune și la dispoziția autorităților competente solicitante din alte state membre același act administrativ în vederea îndeplinirii procedurilor administrative esențiale conform Regulamentului Single Digital Gateway.

Portalul PDURo va înlocui Punctul de Contact Unic Electronic (PCUe), aflat în administrarea Autorității pentru Digitalizarea României, cu o platformă nouă, aliniată la normativele europene pentru Single Digital Gateway și care va fi integrat în portalul ”Europa ta”, disponibil la nivelul întregii Uniuni Europene, în toate limbile oficiale.

Conform comunicatului oficial, beneficiile Portalului Digital Unic al României includ:

  • Utilizarea unui sistem tehnic sigur și securizat pentru schimbul automatizat de elemente justificative între instituții publice din întreaga Uniune Europeană prin utilizarea principiului ”o singura dată” (once-only);
  • Recunoașterea mijloacelor de identificare electronică ale persoanelor fizice și juridice din spațiul comunitar prin utilizarea nodului eIDAS implementat;
  • Posibilitatea accesării serviciilor publice de la mai multe instituții publice prin utilizarea unui singur set de credențiale (single sign-on), folosind aplicația de identificare digitală ROeID.

Sursa: MCID

Vizualizări: 174