Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 80 de proiecte transfrontaliere între România și Republica Moldova, realizate din fonduri europene în ultimii patru ani

Joi, 14 martie 2024, a avut loc, la Chișinău, conferința finală a programului de cooperare transfrontalieră România-Republica Moldova 2014-2020. Evenimentul a adus împreună structurile care au gestionat programul din cele două țări, beneficiarii proiectelor, misiuni diplomatice la Chișinău și reprezentanții Comisiei Europene.

Conferința și-a propus să marcheze oficial finalizarea Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 și să aducă în atenția publicului rezultatele obținute de proiectele finanțate.

Peste 20 de proiecte au prezentat materialele realizate cu fonduri europene, constând în echipamente pentru intervenții în situații de urgență, dotări tehnice, materiale de informare în diferite domenii (prevenirea obezității, incluziune socială, antreprenoriat etc.), iar, în cadrul panelurilor tematice organizate pe parcursul conferinței, mai mulți beneficiari au vorbit despre experiența derulării unui proiect transfrontalier, despre provocările întâmpinate, dar și despre importanța sprijinului financiar acordat de program.

Cele 81 de proiecte finanțate prin programul România-Republica Moldova totalizează 99 de milioane de euro, fonduri investite în reabilitarea drumurilor, în modernizarea școlilor, a universităților și a spitalelor, în pregătirea instituțiilor și a populației pentru situațiile de urgență, precum și în restaurarea și promovarea obiectivelor turistice aflate pe ambele maluri ale Prutului.

Programul a acordat finanțare județelor Iași, Vaslui, Galați, Botoșani și întregului teritoriu al Republicii Moldova.

„România și Republica Moldova împărtășesc o experiență de peste 20 de ani de cooperare transfrontalieră, susținută de Uniunea Europeană. Am investit aproape 100 de milioane de euro în modernizarea unităților medicale, în reabilitarea și dotarea școlilor și a universităților de pe ambele părți ale frontierei, în refacerea drumurilor și eficientizarea punctelor de trecere a frontierei. Ne pregătim pentru a investi o sumă asemănătoare în perioada 2021-2027 și sperăm să avem proiecte cel puțin la fel de bune, spre beneficiul comunităților locale”, a declarat Aurel-Dragoș Drăghescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, prezent la eveniment.

Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi contribuie la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.

Sursa: MDLPA

Vizualizări: 133