Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MADR: Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor de animale, în dezbatere publică

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat joi, 1 februarie 2024, în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern privind aprobarea sumei alocate schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024.

Prin prezentul proiect de act normativ se stabilește valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024, în sumă de maximum 228.000.000 lei, credite de angajament, din care 70.680.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 157.320.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 161.864.000 lei credite bugetare, din care 50.178.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 111.686.000 lei pentru speciile ovine şi caprine. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, în sumă de 561.571.180 lei.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.

Prezentul proiect de ordonanță vizează promovarea creşterii animalelor, prin încurajarea exploatării animalelor de reproducţie de rasă pură și a porcilor de reproducţie hibrizi.

Astfel, sprijinirea acestei activități constituie o pârghie pentru creșterea viabilității fermelor prin stabilizarea veniturilor fermierilor și eliminarea discrepanțelor și disparităților între categorii de ferme, sectoare agricole și teritorii, dar și pentru asigurarea menținerii producției agricole concomitent cu îmbunătățirea performanțelor economice și creșterea veniturilor pentru fermele mici/medii/de familie.

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite în scris opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, la adresele de email: anne.niculescu@madr.ro

*Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice trebuie să specifice articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului.

Descarcă documentul

Sursa: MADR

Vizualizări: 164