Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Abordarea regionala a investitiilor de mediu asigura absorbtia eficienta a fondurilor europene

Abordarea regionala a investitiilor de mediu asigura absorbtia eficienta a fondurilor europene

Bursa Proiectelor de Finantare, eveniment organizat de Patronatul Serviciilor Publice si destinat autoritatilor locale si-a deschis lucrarile joi, 22 februarie, la Brasov.

Attila Korodi, secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, a prezentat oportunitatile pe care Programul Operational Sectorial (POS) - Mediu le ofera investitorilor si autoritatilor locale. Peste 4 miliarde si jumatate de euro vor fi alocati Romaniei pentru mediu, din fondurile europene, in urmatorii sapte ani, dar pentru accesarea lor va fi nevoie de peste un miliard de euro pentru cofinantare, din bugetele proprii.

„Comisia Europeana considera POS - Mediu un document bun. Am reusit sa cream la sfarsitul anului 2005 un document ale carui prioritati si proportii de investitii sunt fezabile si la inceputul lui 2007. Acest fapt a permis autoritatilor locale sa pregateasca proiectele din timp. Date fiind costurile ridicate si resursele limitate, era esentiala stabilirea prioritatilor de investitii si cuprinderea lor in programe pe termen scurt si pe termen lung. In prezent, Ministerul Mediului lucreaza la ajustarile tehnice pentru gestiunea acestor prioritati definite si cu bugete alocate”, a precizat Korodi.

Prezentand posibilele solutii in plan local, secretarul de stat MMGA a insistat asupra necesitatii crearii operatorului regional unic in sectorul de apa, care trebuie sa aiba capacitatea de operare cel putin in aria cuprinsa in proiect. Regionalizarea este o solutie viabila pentru ca reduce costurile si permite solidarizarea oraselor mari cu comunitatile mici si mijlocii care, singure, nu au capacitate de pregatire a proiectelor si de operare a investiilor.

O dezbatere intensa a prilejuit-o problema eligibilitatii operatorilor pentru serviciile de utilitati. Attila Korodi a insistat asupra necesitatii ca in contractul de concesiune intre proprietarul infrastructurii (Consiliul judetean sau local) si operator sa fie clar definite rolurile si responsabilitatile fiecarei parti. In acelasi timp, operatorii regionali trebuie sa fie publici si sa reprezinte vointa asociatiilor comunitatilor din zona respectiva.

Bursa Proiectelor de Finantare propune teme si abordari practice de accesare a fondurilor europene, scenarii si surse de finantare europeana, dar si solutii pentru gasirea cofinantarilor din partea beneficiarilor locali. Sunt prezenti specialisti si consultanti din Franta si Grecia, precum si reprezentanti ai Centrului European al Intreprinderilor Publice (CEEP) - Bruxelles.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - 22.02.2007

Vizualizări: 102