Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Culturii: Băncile comerciale pot aplica pentru colaborare în implementarea schemei pentru sectorul cultural independent

Ministerul Culturii a lansat joi, 2 septembrie 2023, anunțul de parteneriat în vederea implementării Schemei de ajutor de minimis prevăzută de Ordinul ministrului culturii nr. 3453/2022 pentru aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru sectorul cultural independent, în vederea finanțării nerambursabile a sectorului cultural independent în perioada 2023-2024, cu modificările și completările ulterioare.

Băncile comerciale trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe minime:

  • să respecte prevederile Ordinului ministrului culturii nr. 3453 din 4 noiembrie 2022 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru sectorul cultural independent, în vederea finanţării nerambursabile a sectorului cultural independent în perioada 2023-2024, cu modificările și completările ulterioare;
  • să prezinte MC oferta de colaborare până la data de 15.11.2023, ora 17:00, prin EMAIL pe adresa selectiebanci@cultura.ro, semnată electronic;
  • să semneze cu MC convenția de colaborare în maxim 5 zile de la selectare;
  • să aibă cel puţin câte o sucursală în fiecare judeţ;
  • să deschidă un cont de tranzit în care MC să poată vira sumele reprezentând ajutor de minimis aferent contractelor de finanțare;
  • să faciliteze deschiderea de conturi dedicate de către beneficiarii Schemei;
  • să acorde din contul de tranzit tuturor beneficiarilor sumele aferente ajutorului de minimis, conform contractului de finanțare încheiat de aceștia cu MC.

Selecţia băncilor comerciale se va face în funcţie de îndeplinirea cerinţelor de mai sus, precum şi a următorului criteriu:  zero comisioane la încasări/plăți în RON pentru tranzacțiile inter/intrabancare, exceptând comisioanele cu terții (ex: Transfond; BNR).

Selecţia băncilor comerciale se va face în maximum 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere de oferte.

Va/vor fi selectată/selectate oferta/ofertele cea/cele care îndeplinesc toate condițiile de mai sus.

MC poate selecta mai multe bănci comerciale numai în situația în care ofertele acestora îndeplinesc cumulativ condițiile menționate mai sus.

La finalizarea înscrierilor, Comisia va proceda la analizarea ofertelor primite, prin comparație cu cerințele minime publicate în Anunțul de parteneriat. Dacă sunt necesare clarificări, acestea vor fi transmise pe adresele de poștă electronică ale băncilor.

Comisia își va încheia analizarea ofertelor cu decizia de admitere sau respingere a ofertelor primite. Decizia va fi publicată pe site-ul ministerului.

Oferta/Ofertele băncii/ băncilor admise pentru implementarea Schemei vor fi publicate pe pagina de internet a ministerului, astfel încât orice aplicant să cunoască ofertele tuturor băncilor admise pentru a putea alege, în cunoștință de cauză, banca cu care va implementa propria cerere de finanțare.

Contestații:

Băncile ale căror oferte au fost respinse pot depune contestații în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data publicării anunțului privind finalizarea procedurii de selecție.

Analizarea contestației se va face de către Comisia de contestații în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării contestației, iar decizia luată va fi publicată pe site-ul ministerului.

Reamintim faptul că la 1 noiembrie 2023 s-a lansat apelul destinat sectorului cultural independent. Cererile pot fi depuse până la data de 4 decembrie 2023. Mai multe informații sunt disponibile aici

 Sursa: Ministerul Culturii

Vizualizări: 198