Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PR Vest: Vor fi aduse modificări la ghidurile dedicate microîntreprinderilor pentru eliminarea selecției la finanțare în ordinea depunerii proiectelor

UPDATE 11.10.2023, ora 18.40: În contextul discuțiilor actuale din spațiul public, ADR Centru a anunțat o nouă amânare a lansării apelului 1.4.1 – Investitii tehnologice in IMM-uri în contextul constatării folosirii de mijloace automate pentru depunerea de proiecte prin aplicația MySMIS2021/SMIS2021+. Noua perioadă de depunere va fi 20 octombrie 2023, ora 12.00 – 20 decembrie 2023, ora 12.00.

***

ADR Vest a anunțat astăzi, 11 octombrie 2023, în cadrul webinarului dedicat apelurilor de proiecte pentru sprijnirea microîntreprinderilor aferente PR Vest că urmează să publice un corrigendum la acestea pentru a modifica modul de intrare la finanțare al proiectelor depuse.

Mai exact, pentru a elimina aplicarea de facto a principiului „primul venit, primul servit” care s-ar fi materializat în contextul prevederilor actuale ale Ghidului Solicitantului, ADR Vest a anunțat că nu va elimina pragul de excelență, însă nu va semna contractele de finanțare decât după finalizarea evaluării tuturor proiectelor, urmând ca proiectele să intre la finanțare în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute.

Anunțul vine în completarea comunicatului ADR Vest de ieri, 10 octombrie 2023, prin care anunța că toate proiectele eligibile din cadrul celor două apeluri destinate microîntreprinderilor, lansate până în prezent în Programul Regional Vest, vor fi contractate în ordinea punctajului obținut în etapa de evaluare tehnică și financiară, nu în ordinea depunerii.

Conform ADR Vest, măsura a fost luată pentru a preîntâmpina și descuraja orice fel de situații în care depunerea cererii de finanțare prin sistemul informatic MySMIS2021 s-ar putea face cu ajutorul mijloacelor automate sau a altor mijloace lipsite de etică.  „În ultima perioadă, am primit numeroase mesaje, de la potențiali beneficiari, care ne semnalau posibilitatea existenței unor breșe în sistemul MySMIS2021, care ar permite ca depunerea proiectelor să se facă cu ajutorul unor mijloace tehnice situate dincolo de regulile existente în ghidul aplicantului. ADR Vest a respectat în permanență opiniile și sugestiile primite de la cei interesați de accesarea fondurilor, suntem deschiși și sinceri în toate acțiunile noastre și ne angajăm ferm să prevenim și să combatem orice tentativă de încălcare a regulilor jocului, conform celor două valori fundamentale care ne definesc: transparență totală și toleranță zero față de fraudă”, a declarat Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

În ultimele săptămâni au exista numeroase luări de poziție în spațiul public, în special din partea consultanților și specialiștilor în finanțări, care au reclamat că pe apeluri deja lansate pentru mediul de afaceri în cadrul Programelor Regionale, prevederea intrării la finanțare a proiectelor în ordinea depunerii cu condiția îndeplinirii pragului de excelență a condus la transformarea procesului de selecție într-unul de tip primul venit, primul servit și a încurajat folosirea de soluții de încărcare a proiectelor prin utilizarea roboților și altor mijloace automatizate.

S-a ajuns, astfel, ca în cazul apelurilor pe PR Nord-Vest să apară, conform situațiilor oficiale publicate de ADR Nord-Vest, proiecte depuse în 4-6 minute de la deschiderea aplicației în condițiile în care formatele cererilor de finanțare și a aplicației MySMIS2021/SMIS2021+ sunt unele complexe, un operator uman neputând să facă o depunere într-un timp atât de scurt.

Cristina Pojoga,

fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 938