Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consultare publică privind versiunile revizuite ale Programului Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 și Cadrului de Performanță

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a lansat în consultare publică versiunile revizuite ale Programului Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 și Cadrului de Performanță.

Instituțiile și persoanele interesate sunt invitate să transmită observații și propuneri cu valoare de recomandare privind documentele supuse consultării publice  pe adresa de e-mail a programului: blacksea-cbc@mlpda.ro, până la data de 6 septembrie 2023.

Context

Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 – pentru care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației are calitatea de Autoritate de Management - a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 13 decembrie 2022. Alocarea financiară a Programului este de 72,2 milioane Euro, din care 65 milioane Euro contribuția din fonduri UE şi 7,2 milioane Euro cofinanțarea națională a statelor participante, finanțând activități transnaționale în cadrul următoarelor două Priorități:

  • Prioritatea 1 O regiune albastră și inteligentă – Obiectivul Specific 1 - dezvoltarea și sporirea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea de tehnologii avansate;
  • Prioritatea 2 O regiune curată și verde - Obiectivul Specific 4 – promovarea adaptării la schimbările climatice şi a prevenirii riscurilor de dezastre și a rezilienței, pe baza unor abordări ecosistemice și Obiectivul Specific 7 - consolidarea protecției și conservării naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi, inclusiv în zonele urbane și reducerea tuturor formelor de poluare.

În luna august 2023, Autoritatea de Management pentru Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 a fost informată despre decizia Comisiei Europene de a renunța la programele de cooperare Interreg în care participa Federația Rusă și Belarus, ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, și de a redistribui alocarea NDICI aferentă către programele Interreg  la care participă Ucraina și Rep. Moldova. Ca urmare, bugetul Programului va fi suplimentat cu 20 milioane Euro fonduri UE. Alocarea financiară totală a ajuns astfel la 94,4 milioane Euro, din care 85 milioane Euro contribuția din fonduri UE şi 9,4 mil. Euro cofinanțarea națională a statelor participante.

Comitetul de Monitorizare (CM) a aprobat modificarea Programului prin includerea alocării suplimentare și introducerea unei noi Priorități O regiune competentă și rezilientă - Obiectivul Specific Interreg 1 – o mai bună guvernanță în materie de cooperare, împreună cu propunerile de activități indicative aferente.

Autoritatea de Management a revizuit în consecință Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 și Cadrul de Performanță, care sunt disponibile acum pentru consultare publică. În cadrul documentelor revizuite au fost luate în considerare opiniile partenerilor Programului exprimate în timpul procesului de consultare derulat în cursul lunii august 2023 cu privire la tipurile de activități preferate în cadrul noii Priorități.

Sursa: MDLPA

Vizualizări: 105