Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

104,52 milioane euro pentru IMM-urile din județul Prahova prin Programul Tranziție Justă

Marți, 29 august 2023, a avut loc o altă întâlnire de lucru între reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – doamna Andreea Anamaria Naggar, secretar de stat, doamna Alina Costachescu, șeful Autorității de Management pentru Programul Tranziție Justă (PTJ) și membrii grupului pentru tranziție justă din județul Prahova. La dezbaterile derulate în cadrul întâlnirii menționate au participat domnul Dumitru Tudone, vice-președinte CJ Prahova, reprezentanții membrilor grupului de tranziție justă și domnul Daniel Ștefan, director în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Conform comunicatului oficial, procesul de tranziție justă implică transformarea economică a sectorul producției de energie electrică pe bază de gaze naturale și al producției de carburanți, cel mai important producător fiind angajat într-un proces de reducere graduală a emisiilor de CO2, precum și transformarea durabilă a activităților economice. Astfel, se are în vedere integrarea biometanului în procesul de producere a gazului natural comprimat și a gazului natural lichefiat, în vederea eliminării motorinei ca și etapă intermediară pentru decarbonarea producției de combustibili și trecerea la biocarburanți, în paralel și cu valorificarea hidrogenului în calitate de produs secundar rezultat din funcţionarea instalaţiilor din industria petrochimică.  

În cadrul discuțiilor a fost realizată o analiză a principalelor modificări asupra criteriilor de eligibilitate și evaluare tehnico-financiară propuse în cadrul Ghidul solicitantului privind investițiile productive în IMM-uri și crearea de noi locuri de muncă, document ce se află în etapa de consultare publică pe site-ului MIPE, până la data de 31 august 2023. Astfel, a fost subliniată necesitatea reflectării specificului local în acord cu domeniile prioritare menționate în PTJ, ca având cel mai ridicat potențial de transformare economică la nivelul județului Prahova.

De asemenea, fost dezbătute propunerile membrilor grupului de tranziție justă pe marginea activităților economice prioritizate la finanțare pentru județul Prahova. În plus, a fost discutată procedura de includere în planurile teritoriale a investițiilor productive în întreprinderi mari.

Prin apelul de proiecte finanțat în cadrul acțiunii „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – Componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, vor fi finanțate investiții productive, județul Prahova având o alocare estimativă de 104,52 milioane euro.

Un alt aspect important adus în discuție a fost calendarul lansării apelurilor de proiecte în cadrul PTJ, cu alocările financiare estimate în corelare cu necesarul de finanțare estimate la nivel local, precum și cu gradul de maturitate a proiectelor.

Sursa: MIPE 

Vizualizări: 290