Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

"Pentru un viitor împreuna" la Giurgiu-Ruse

Muzeul judetean "Teohari Antonescu" Giurgiu în calitate de beneficiar deruleaza proiectul "Pentru un viitor împreuna" în parteneriat cu Consiliul Judetean Giurgiu, Muzeul Regional Ruse si Asociatia pentru Educatia Romilor "Khetanes".

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania Bulgaria – Phare CBC 2006, Prioritatea 4 – Actiuni „People to People” si are o perioada de implementare de 12 luni.

Bugetul total al proiectului este 52 825 Euro din care:
47.125 Euro - 89,21% contributia Comisiei pentru aceasta propunere;
5.700 Euro - 10,79% contributia financiara a aplicantului.

Obiectivul general al proiectului este „Promovarea dezvoltarii economice durabile a regiunii de granita Giurgiu, Romania – Ruse, Bulgaria, cu scopul de a reduce caracterul periferic, prin cresterea cooperarii transfrontaliere între sectoarele privat si public si între persoane, prin crearea unui dialog intercultural între minoritatea rroma si populatia majoritara si conservarea traditiilor culturale ale minoritatii rrome”.

Proiectul se adreseaza reprezentantilor etniei rrome din judetul Giurgiu-Romania si din regiunea Ruse-Bulgaria, si reprezentantilor societatii civile din zona de granita Giurgiu-Ruse si Ruse-Giurgiu.

Principalele rezultate ale proiectului vor fi:

  • cunoasterea adevarului istoric privind vechimea, complexitatea si specificul relatiilor rromilor din spatiul transfrontalier cu populatia majoritara, promovarea încrederii si respectului la nivel interetnic, valorificarea surselor documentare si etnografice referitoare la trecutul minoritati rrome si stimularea interesului pentru cunoasterea localitatilor si regiunilor transfrontaliere în care traieste minoritatea rroma si recuperarea memoriei acestui grup etnic;
  • 20 de persoane specializate în tehnici de istorie orala (10 romani, 10 bulgari) vor fi instruiti si perfectionati pentru realizarea interviurilor de istorie orala.

Prin implementarea acestui proiect se urmareste identificarea persoanelor care practica mestesuguri traditionale specifice comunitatii rrome si care pot fi încurajate sa faca singure sau împreuna cu muzeul proiecte de organizare a unor ateliere (sub îndrumarea specialistilor), cu scopul de conservare a traditiilor, în special de catre membrii tineri ai comunitatii.

Prin dezvoltarea mestesugurilor traditionale se pot reînvia vechile forme de comert, precum targurile mestesugaresti, care ar permite desfacerea produselor si îmbunatatirea situatiei economice a etniei rrome.

Cercetarea de teren permite identificarea de creatii artistice necunoscute, apartinand etniei rrome, creatii care pot fi valorificate ulterior prin diferite forme, precum expozitii, concerte muzicale, sarbatori traditionale.

Rezultatele obtinute prin implementarea acestui proiect vor constitui un model pentru proiecte si parteneriate similare, iar partenerii implicati în proiect vor dobandi experienta manageriala.

Persoana de contact – Manager Proiect Petra Serbanescu, conservator la Muzeul Judetean”Teohari Antonescu” Giurgiu, tel. 0246/ 21 68 01, fax. 0246/ 21 28 04, email: muzeuljudeteangiurgiu@gmail.com.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 122