Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Analiza voluntară a UE reafirmă angajamentul său față de realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă atât pe plan intern, cât și pe plan mondial

Uniunea Europeană a prezentat Organizației Națiunilor Unite, la New York, prima sa Analiză voluntară privind punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Analiza subliniază angajamentul ferm al UE față de Agenda 2030 și față de obiectivele sale de dezvoltare durabilă (ODD). Aceasta oferă o imagine de ansamblu a modului în care acțiunile UE pe plan intern și extern contribuie la realizarea celor 17 ODD atât în cadrul UE, cât și în țările partenere din întreaga lume, făcând bilanțul progreselor înregistrate, oferind reflecții referitoare la lecțiile învățate și analizând modalitățile în care se poate promova și mai mult Agenda 2030 la nivelul UE.

Comisia Europeană pune în aplicare Agenda 2030 printr-o abordare „la nivelul întregii administrații”, integrând ODD în toate propunerile, politicile și strategiile. Începând din 2020, programele anuale de lucru ale Comisiei au plasat ODD în centrul procesului de elaborare a politicilor UE. Acestea se reflectă în special în inițiative emblematice precum Pactul verde european și NextGenerationEU. Se acordă finanțări considerabile, de exemplu prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență, pentru a sprijini reformele și investițiile care contribuie concret la realizarea de progrese în ceea ce privește ODD. De asemenea, Comisia Europeană a integrat ODD în semestrul european, cadrul UE pentru coordonarea politicilor economice și bugetare.

Instituțiile UE, guvernele naționale, regionale și locale, partenerii sociali și societatea civilă joacă un rol important în realizarea ODD.

Realizarea ODD în Uniunea Europeană

Potrivit comunicatului oficial, UE a înregistrat progrese în ceea ce privește realizarea majorității ODD, deși aceste progrese nu au fost întotdeauna egale. UE a înregistrat cele mai mari progrese în ceea ce privește asigurarea unor condiții de muncă decente și a creșterii economice, reducerea sărăciei și promovarea păcii, a securității și a unor societăți și instituții favorabile incluziunii.

În cazul educației și formării (ODD 4), UE a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește educația timpurie, reducând numărul persoanelor care părăsesc timpuriu școala, promovând programe de ucenicie în educația și formarea profesională (EFP) și crescând rata de absolvire a învățământului terțiar.

În ceea ce privește asigurarea unor condiții de muncă decente pentru toți și a creșterii economice (ODD 8), economia UE a înregistrat o creștere puternică și continuă între 2014 și 2019. În această perioadă au fost create peste 14,5 milioane de locuri de muncă. Tendința pozitivă s-a estompat în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, dar în 2021 și 2022, economia UE s-a redresat puternic, fiind stimulată de Planul de redresare pentru Europa. Acest lucru s-a reflectat și pe piața forței de muncă, rata de ocupare a forței de muncă din UE atingând un nivel record de 74,6 %.

Pentru a realiza progrese decisive în ceea ce privește acțiunile climatice (ODD 13), UE a convenit recent asupra unui cadru de reglementare și de politică reînnoit care să sprijine un obiectiv mai ambițios în materie de climă.

Pentru combaterea discriminării (ODD 10 și ODD 16), Comisia a adoptat Planul de acțiune al UE de combatere a rasismului, Cadrul strategic al UE pentru egalitatea, incluziunea și participarea romilor, Strategia privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ, Strategia UE privind combaterea antisemitismului și susținerea vieții evreiești și Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030.

Pentru a contribui la crearea unor societăți pașnice și favorabile incluziunii (ODD 16), Comisia a stabilit o nouă Strategie privind uniunea securității, care urmărește să combată violența, abuzurile și traficul de persoane, criminalitatea organizată și terorismul.

Cu toate acestea, șocurile externe afectează redresarea după pandemie și progresele în materie de dezvoltare durabilă în UE și la nivel mondial. Ca urmare a crizelor multiple, progresele în direcția realizării ODD au încetinit din 2020, acestea fiind uneori chiar anulate. Sunt necesare progrese suplimentare în ceea ce privește multe ODD, în special cele legate de acțiunile climatice și de protecția și utilizarea durabilă a resurselor naturale. Accelerarea realizării ODD este mai urgentă ca niciodată, fiind necesar să se acorde o atenție deosebită persoanelor aflate în situații vulnerabile.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 104