Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Dezvoltării a dispus urgentarea îndeplinirii Jalonului 310 din PNRR

Ministrul Adrian-Ioan Veștea a dispus, în cadrul unei întâlniri de lucru cu factorii responsabili cu implementarea jaloanelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), repartizate Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, accelerarea măsurilor necesare pentru îndeplinirea Jalonului 310, privind „Intrarea în vigoare a actului legislativ de modificare a Codului administrativ și de instituire a unor consorții administrative în unitățile administrativ-teritoriale rurale sau predominant rurale învecinate, existente ca zone rurale funcționale”.

Decizia a fost luată întrucât, deși a fost adoptată Legea nr. 375/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2019  privind Codul administrativ, Comisia Europeană a anunțat că acest jalon nu este considerat îndeplinit în absența respectării în totalitate a cerințelor din Decizia Consiliului Uniunii Europene (CID) de punere în aplicare a PNRR pentru România.

Concret, CID consideră ca netranspuse în Legea nr. 375/2022:

  • acordarea de personalitate juridică consorțiilor administrative și existența unui organ de coordonare la nivelul acestora;
  • corelarea consorțiilor administrative cu zonele rurale funcționale care prezintă un anumit grad de integrare economică și socială și/sau se confruntă cu provocări și oportunități similare pentru dezvoltarea lor;
  • existența unui buget transparent și previzibil;
  • asigurarea integrării digitale depline a serviciilor publice furnizate de unitățile administrativ-teritoriale din consorții.

În aceste condiții, ministrul Dezvoltării a dispus ca MDLPA să formuleze propuneri de amendamente care să răspundă în totalitate cerințelor din PNRR și care să fie transmise atât la Cancelaria Prim-Ministrului, cât și la Comisia Europeană, și, după obținerea validării acesteia din urmă, să fie supuse analizei Senatului în vederea aprobării prin Lege.

Sursa: MDLPA

Vizualizări: 217