Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de peste 900.000 euro pentru reducerea abandonului școlar în Beltiug, Satu Mare

Ministrul Marcel Boloș a efectuat luni, 22 mai 2023, o vizită de lucru în județul Satu Mare, pentru a discuta cu autoritățile locale și cu reprezentanți ai mediului de afaceri despre oportunitățile de finanțare ale perioadei 2021 – 2027 și pentru a evalua stadiul unora dintre proiectele aflate în derulare în județ.

„Pentru fiecare județ din România și pentru fiecare comunitate în parte, oportunitățile de investiții pentru anii următori s-au multiplicat semnificativ față de perioada de programare 2014 – 2020, atât prin prisma creșterii bugetului alocat țării noastre, cât și prin perspectiva modului în care acesta va fi gestionat în noua perioadă de programare. Mizăm pe descentralizare, debirocratizare și digitalizare pentru a facilita accesul la fondurile din politica de coeziune aferente perioadei 2021 – 2027. Am discutat astăzi cu reprezentanții autorităților locale, cărora le mulțumesc din nou pentru eforturile de până acum de a aduce investiții în zonă, dar și cu reprezentanți ai sectorului privat, despre oportunitățile de finanțare pe care le oferă Programul Regional Nord-Vest, dar și noul capitol REPowerEU, care va permite realizarea de sisteme de alimentare cu apă caldă și încălzire în mediul rural, prin proiecte specifice gândite în funcție de nevoile pe care satele le au. De asemenea, cu ocazia vizitei în Satu Mare, am participat la recepția unui proiect de investiții de peste 900.000 euro în infrastructura școlară din Beltiug, de care vor beneficia copiii din comunitatea de 3.000 de locuitori. Acesta este doar unul dintre cele aproape 200 de contracte de finanțare semnate în județ până acum, pentru investiții în domenii esențiale precum infrastructura rutieră, infrastructură educațională, competitivitatea mediului de afaceri, dezvoltare urbană durabilă sau dezvoltarea infrastructurii sociale”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Proiect de peste 900.000 euro pentru reducerea abandonului școlar în Beltiug, Satu Mare

Proiectul „Reabilitarea, extinderea și dotarea Școlii Gimnaziale „Viorel Sălăgean” din Beltiug”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 vizează dezvoltarea infrastructurii educaționale prin realizarea unor lucrări de modernizare și extindere a școlii, amenajarea unor spații de învățare adecvată care promovează noi abordări de predare și învățare și dotarea lor cu mobilier și echipamente IT.

De această investiție în valoare totală de 917.000 euro vor beneficia 185 de elevi din grupuri dezavantaje (copii din familii monoparentale sau copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, copii romi, cei care provin din familii sărace sau cu grad scăzut de educație).

În acest moment, gradul de implementare a proiectului este de 82%, perioada de implementare fiind prelungită până la finalul lunii august 2023, pentru finalizarea tuturor activităților proiectului.

Oportunități de finanțare pentru mediul de afaceri și autoritățile locale: 45 de apeluri lansate anul acesta prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2023

Programul Regional Nord-Vest cu o alocare totală de 1,43 miliarde euro, propune intervenții în cele șase județe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest pentru dezvoltarea capacității de cercetare, inovare și digitalizare, creșterea performanței energetice a fondului existent de clădiri publice și rezidențiale, valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor, promovarea mobilității urbane sustenabile, investiții în rețeaua de drumuri județene și în infrastructura educațională, precum și acțiuni de valorificare a potențialului cultural, turistic și balnear.

1,31 miliarde de euro din bugetul total al acestui program regional vor putea fi accesați până la sfârșitul acestui an, prin cele 45 apeluri de proiecte ce urmează a fi lansate.

Dintre cele 8 priorități incluse în acest program, cea mai mare alocare vizează inovarea, digitalizarea și competitivitatea sectorului privat (327.904.956 euro), iar acțiunile finanțate vizează dezvoltarea structurilor de CDI în cadrul întreprinderilor, inclusiv în cele nou înființate inovative și valorificarea rezultatelor în piață, sprijinirea organizațiilor publice de cercetare și  ecosistemul de transfer tehnologic; transformarea digitală a IMM-urilor; creșterea competitivității IMM-urilor,  structuri de sprijin pentru IMM-uri (incubatoare, acceleratoare, parcuri de specializare inteligentă); dezvoltarea competențelor la nivelul IMM-urilor și al entităților CDI.

De asemenea, Programul Regional Nord – Vest va sprijini investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite de administrațiile publice locale prin soluții digitale inovatoare și aplicații de tip smart city, crearea unui centru regional de date, precum și sprijinirea digitalizării UAT rural.

Alte tipuri de investiții ce vor putea fi finanțate:

  • acțiuni pentru creșterea eficienței energetice în regiune ca parte a investițiilor în sectorul locuințelor, sprijinirea eficienței energetice în clădirile publice, inclusiv clădiri de patrimoniu, promovarea energiei regenerabile în comunitățile rurale, dezvoltarea unor orașe verzi și îmbunătățirea infrastructurii verzi din zonele urbane;
  • dezvoltarea și optimizarea sistemelor de transport public, achiziționarea de mijloace de transport cu zero emisii și dezvoltarea infrastructurii necesare acestora, soluții de tip park and ride, coridoare de mobilitate urbană durabilă, dezvoltarea de infrastructuri pentru combustibili alternativi și dezvoltarea sistemelor de management a mobilității urbane, precum sistemele de management al traficului, aplicații „mobility as a service” etc.
  • construirea/reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T; soluții pentru creșterea siguranței traficului (respectiv implementarea soluțiilor prevăzute în studiile de trafic), îmbunătățirea transportului județean de călători prin achiziționarea de material rulant;
  • dezvoltarea infrastructurii educaționale la nivelul educației timpurii, învățământului primar și secundar, învățământului profesional și tehnic (licee tehnologice) și învățământului universitar. De asemenea, în cadrul acestei priorități va fi susținută modernizarea/reabilitarea/dotarea taberelor de elevi și preșcolari.
  • conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și/sau îmbunătățirea accesului către acestea; îmbunătățirea infrastructurii de turism, în special în zone care dispun de un potențial turistic valoros, inclusiv îmbunătățirea accesului către resursele și obiectivele turistice; dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear și balneoclimatic, inclusiv îmbunătățirea accesului către resursele și obiectivele turistice.
  • Aria eligibilă a Programului Regional Nord-Vest cuprinde județele Satu Mare, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj.
  • 199 contracte de finanțare în valoare totală de 648 de milioane euro, pentru dezvoltarea județului Satu Mare.

Până în prezent, în județul Satu Mare au fost semnate 199 de contracte de finanțare în valoare totală de 648 milioane de euro, prin Programul Operațional Regional (115 proiecte), Programul Operațional Infrastructură Mare (33 proiecte); Programul Operațional Capital Uman (12 proiecte), Programul Operațional Competitivitate (29 proiecte) și Programul Operațional Capacitate Administrativă (proiecte).

Investițiile vizează dezvoltarea infrastructurii rutiere și a mobilității urbane, dezvoltarea infrastructurii sanitare, educaționale şi sociale, îmbunătățirea competitivității mediului de afaceri local. În cadrul acestor proiecte, au fost făcute plăți către beneficiari în valoare totală de 200,8 milioane euro.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 122