Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Economiei are în plan un fond pentru producția de baterii

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-a întâlnit marți, 09 mai 2023, cu ministrul Întreprinderilor și „Made in Italy” din Italia, Adolfo Urso.

Cu acest prilej, au fost discutate principalele dosare economice europene și de interes comun, în diverse domenii economice, precum industria textilă și auto. În cadrul întrevederii, au fost analizate măsurile care urmează să fie incluse în Actul privind Materiile Prime Critice –  European Critical Raw Materials Act.

Totodată, ministrul Florin Spătaru a vorbit despre interesul țării noastre pentru domeniul resurselor minerale precizând că: „Dependența Uniunii Europene de materiile prime critice poate expune industria la costuri ridicate în lanțul de aprovizionare. România deține 13 dintre cele peste 30 de materii prime critice identificate la nivel european, deci are resursele minerale necesare pentru a contribui la reducerea dependenței pas cu pas. Țara noastră s-a poziționat activ pentru discutarea regulamentului privind materiile prime critice, suținând importanța procesării acestor materii prime în România. Europa trebuie să spună STOP procesării materiilor prime, mai ales a materiilor prime critice, în afara granițelor UE.”

La rândul său demnitarul Italian Adolfo Urso  a precizat faptul că și Italia deține resurse importante în privința materiilor prime critice, însă acestea sunt în rezervații naturale protejate, situație cu care se confruntă și România. Din aceste considerente este necesară o poziție comună a statelor membre UE pentru facilitarea exploatărilor miniere.

Ministrul Florin Spătaru a prezentat oportunitățile de investiții pe care România le poate oferi în domeniul industriei auto și producției de baterii.

„Ministerului Economiei are ca prioritate accelerarea integrării României lanțului valoric al bateriilor la nivel european. Pentru țara noastră, producția de baterii este un obiectiv important pentru tranziția la o energie curată. Avem în plan un fond pentru acest domeniu cu utilizarea materiei prime autohtone. Participăm activ la realizarea cadrului optim de dezvoltare pentru electromobilitate, parte a obiectivelor Green Deal”, a declarat ministrul Florin Spătaru.

Sursa: Ministerul Economiei

Vizualizări: 229