Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MAT: Întrebări și răspunsuri pe programele Start-Up Nation și Femeia Antreprenor

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a anunțat luna trecută că pregătește o serie de clarificări cu privire la implementarea programelor Start-Up Nation și Femeia Antreprenor.În acest sens, în această săptămână, MAT a publicat pe pagina oficială de facebook răspunsurile la următoarele întrebări:

  • Conform contractului de finanțare, beneficiarul „este obligat să achiziționeze bunurile şi serviciile eligibile cu respectarea principiilor prevăzute în legislația în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică, inclusiv principiul celor 3 E (economicitate, eficiență și eficacitate).” Vă rog să ne menționați care este legislația în vigoare care se aplică pe programul Start-Up Nation, referitor la procedura de achiziții.

În cadrul dosarului de decont, beneficiarul nu trebuie să întocmească un dosar aferent achiziției. În schimb, prealabil acesteia ar trebui să efectueze un studiu de piață astfel încât să se asigure că elementele de cost finanțate în cadrul programului au fost achiziționate la prețul mediu al pieței.

Pentru detalii click aici.

  • Se pot plăti facturile emise de furnizori dintr-un alt cont decât cel de grant? Pentru situația în care factura este în euro, se poate plăti dintr-un cont de euro?

Pentru facturile în lei, plățile se vor face exclusiv din contul de grant dedicat programului. Pentru facturile în euro, plățile se vor face în urma unui schimb valutar și a unui transfer din contul de grant dedicat programului în contul de euro al beneficiarului astfel încât plata să fie efectuată.

Pentru detalii click aici.

  • Care sunt cele 7 bănci partenere în cadrul programelor Start-Up Nation și Femeia Antreprenor?

Băncile partenere în programul Start-Up Nation și în programul Femeia Antreprenor sunt: 

  • Banca Transilvania;
  • BCR;
  • CEC Bank;
  • OTP;
  • BRD;
  • UniCredit;
  • Alpha Bank.

Pentru detalii click aici.

  • Ce tip de document face dovada înregistrării la OSIM a dreptului de proprietate industrială?

În cadrul programului Femeia Antreprenor dreptul de proprietate industrială poate fi dovedit prin brevetul de invenție sau prin certificatul de înregistrare a mărcii.

Pentru detalii click aici.

  • Există posibilitatea prelungirii perioadei de implementare, în contextul imposibilităţii furnizorilor de autovehicule electrice de a le livra în termen de 12 luni?

La acest moment procedura nu are niciun fel de derogare de la termenele stabilite. Perioada de implementare a proiectului este de 1 an de la data semnării contractului de finanțare dar nu mai târziu de 15 noiembrie 2024.

Pentru detalii click aici.

  • Este posibil ca în loc de o trotinetă electrică, să achiziţionăm o bicicletă electrică (echipamentul având aceeaşi funcţiune, dar autonomie mai mare)?

Elementele de cost aprobate nu pot fi schimbate.

Pentru detalii click aici.

  • Un autoturism 100% electric poate beneficia şi de programul Rabla Plus în cadrul programelor Start-Up Nation și Femeia Antreprenor?

Procedura de implementare a programelor Start-Up Nation și Femeia Antreprenor permite cumularea unui voucher al programului Rabla Plus, însă recomandăm beneficiarilor să verifice în prealabil legislația acestui program și dacă din punct de vedere al programului Rabla Plus nu există vreo astfel de interdicție.

Pentru detalii click aici.

  • O firmă poate semna contract și pe Femeia Antreprenor, dar și pe Start-Up Nation?

Da, o societate poate semna acord de finanțare atât pe programul Femeia Antreprenor cât și pe programul Start-Up Nation.

Pentru detalii click aici.

Răspunsurile sunt oferite de către doamna Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Programe de Finanțare.

Sursa: Facebook MAT

Vizualizări: 3487