Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: A fost actualizat ghidul privind digitalizarea IMM-urilor

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a actualizat vineri, 5 mai 2023, ghidul „Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care  să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale”, ca urmare a necesității de ajustare a acestuia în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2023 privind cadrul de desfășurare a sprijinului financiar și tehnic acordat de sistemul financiar-bancar în procesul de autorizare și derulare a fondurilor destinate beneficiarilor programelor gestionate de MIPE. Actul normativ reglementează participarea instituțiilor financiar-bancare din România, alături de MIPE pentru implementarea proiectelor în relația cu beneficiarii Măsurii 1 Schemă de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor.

Potrivit comunicatului oficial, este necesară ajustarea, completarea și modificarea Ghidului specific prin intermediul unui Corrigendum care să asigure:

  • introducerea în preambulul Ghidului specific a OUG nr. 18/2023;
  • completarea capitolului 1 – DEFINIȚII (partener bancar, cont de tranzit, cont special distinct, perioada de durabilitate a investiției);
  • completarea capitolului 8 – IMPLEMENTAREA PROIECTULUI, MONITORIZAREA ȘI CONTROLUL, cu prevederile Ordonanței de urgență nr. 18/2023, privind Mecanismul financiar de implementare al proiectelor, fluxul financiar aferent operațiunilor, monitorizarea și raportarea;
  • introducerea cerinței ca în etapa de evaluare solicitanții să transmită prin modulul Comunicare din platforma proiecte.pnrr.gov.ro documentul de calculul al indicatorilor financiari, în format Microsoft Excel Worksheet (.xlsx), atașat la Planul de afaceri – Anexa 6;
  • introducerea prevederii conform căreia perioada de implementare a proiectului de 12 luni poate fi prelungită în situații justificate cu maximum 6 luni, fără a depăși data de 31 decembrie 2025;
  • introducerea Anexei nr. 8 – Model contract de finanțare pentru a fi comunicat din timp potențialilor beneficiari de finanțare din PNRR, Măsura 1.

Pentru a facilita procesul de depunere a cererilor de finanțare se pun la dispoziția aplicanților și anexele: Anexa 1- Formularul Cererea finanțare, Anexa 6- Plan de afaceri, Anexa 7 – Declarație de angajament pentru solicitant (Model A), Declarația de eligibilitate (Model B) și Consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal (Model E) în format PDF editabil. Proiectele însoțite de anexele în format PDF editabil vor putea fi depuse în platforma PNRR începând cu data de 08.05.2023.

Cererile de finanțare depuse deja vor rămâne în formatul depus.

MIPE organizează joi, 11 mai 2023, începând cu ora 15:30, o sesiune de prezentare a apelului de proiecte „Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care  să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale”. 

Toți cei interesați să participe la sesiunea publică de prezentare a criteriilor și modalității de aplicare în cadrul apelului de proiecte sunt invitați să se înscrie prin completarea formularului disponibil aici. Data limită pentru transmiterea formularului de înscriere este 9 mai 2023, ora 16:00.

Evenimentul este organizat în format hibrid, cu maxim 50 de participanți la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, clădirea Victoria Office și 150 persoane conectate online, pe platforma Webex. Prin completarea formularului de înscriere se va opta pentru prezența în sală sau pentru participarea online.

Accesul la eveniment (fizic sau online) se va face conform principiului „primul venit, primul servit”, în limita numărului de locuri anunțate.

Agenda evenimentului și link-ul de conectare vor fi transmise în timp util celor care completează și transmit formularul de înregistrare.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 4989