Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Colaborare romano-ungara în domeniul IMM-urilor si al proprietatii intelectuale

Guvernele României şi Ungariei au analizat marti, 21 octombrie 2008, în cadrul celei de-a patra şedinţe comune desfaşurata la Szeged, colaborarea bilaterala în domeniul IMM-urilor şi al proprietaţii intelectuale.

Dialogul şi schimbul de experienţa româno-ungar în domeniul IMM au continuat în 2008, conform celor convenite cu prilejul precedentei Şedinţe comune a Guvernelor României şi Republicii Ungare, desfaşurata în 2007, la Sibiu.

Astfel, în data de 17 iulie 2008 a avut loc, la Budapesta, o noua Reuniune a Grupului de Lucru pentru IMM România - Republica Ungara, în cadrul careia a avut loc un schimb de experienţa util ambelor parţi în domenii de interes pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Au fost trecute în revista, cu acest prilej, o serie de direcţii principale ale dezvoltarii sectorului IMM în cele doua ţari, programe specifice şi de interes comun pentru cele doua parţi, unele reglementari şi activitaţi financiare concrete, precum şi alte preocupari importante în domeniu.

Parţile au convenit asupra identificarii de noi propuneri concrete de colaborare, acestea urmând sa fie discutate şi definitivate cu prilejul Celei de-a treia sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-ungare de cooperare economica, care a avut loc în zilele de 15 - 16 octombrie a.c., la Satu Mare.

Schimbul de experienţa a fost deosebit de util ambelor parţi, astfel încât s-a hotarât continuarea şi dezvoltarea formelor de cooperare, amplificarea contactelor şi trecerea la implementarea unor acţiuni concrete, de interes comun.

La ora actuala sunt în curs de desfaşurare proiecte de colaborare privind:

  • participarea întreprinzatorilor din Republica Ungara la seminariile organizate în România prin Programul UNCTAD - EMPRETEC, implementat de catre Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale;
  • Transfer de know-how privind absorbţia de fonduri comunitare de catre întreprinderile mici şi mijlocii din România;
  • Colaborare în cadrul Programului academic spin-off, prin implicarea universitaţilor din Oradea şi Debreţin şi a unor institute de cercetare, consultanţa, training şi asistenţa tehnica pentru valorificarea oportunitaţilor economice identificate anual. Universitaţile din cele doua ţari se afla în prezent în stadiu de pregatire a lansarii cooperarii în cadrul programului, aspect evidenţiat şi cu prilejul celei de-a treia şedinţe a Grupului de Lucru pentru IMM România – Ungaria.
În ceea ce priveşte colaborarea în domeniul proprietaţii intelectuale, aceasta se desfaşoara în cadrul unui program de cooperare dintre centrele regionale de promovare a proprietaţii industriale în România şi Ungaria.

În perioada 11-12 iulie 2008, la Universitatea din Szeged a avut loc a 6-a întâlnire dintre OSIM şi Oficiul ungar de proprietate intelectuala, cu Centre regionale din Ungaria şi România, pe tema „Noi parteneri - noi posibile şanse de cooperare în sfera proprietaţii intelectuale”. În cadrul întâlnirii, la care au participat 7 centre din România şi 6 din Ungaria, au fost prezentate toate aspectele menţionate şi s-a hotarât ca la întâlnirile anuale ale centrelor din fiecare ţara sa fie prezent şi câte cel puţin un observator din partea celeilalte ţari, dând astfel o consistenţa mai mare expresiei de cooperare şi schimb de experienţa.

În perioada 13-16 august 2008, o delegaţie a Oficiului ungar de proprietate intelectuala a efectuat o vizita la OSIM şi centrele regionale de proprietate industriala din Braşov şi Covasna, aprecierile conducerii Oficiului Ungar fiind pozitive, atât pentru buna orientare a amplasarii unor centre în incubatoare de afaceri, dar şi în cadrul universitaţilor tehnice, iar sugestiile referitoare la necesitatea amenajarii unor expoziţii permanente în fiecare universitate tehnica cu invenţiile şi lucrarile cele mai valoroase, aplicate în economie, ale studenţilor, cercetatorilor şi cadrelor didactice, binevenite.

În cursul anului 2009, o noua întâlnire între reprezentanţi ai celor doua Oficii şi a centrelor regionale din cele doua ţari va avea loc la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 57