Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana a adoptat Programul Operational Ungaria-Slovacia-Romania-Ucraina 2007-2013

În data de 15 octombrie 2008, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor în calitate de Autoritate Naţională pentru Programul Operaţional Comun Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013, a fost informat de către Autoritatea Comună de Management din Ungaria de adoptarea în luna septembrie, de către Comisia Europeană a Programului Operaţional Comun Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013. Acesta este finanţat şi implementat în conformitate cu Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (ENPI) 2007-2013 şi dispune de un buget de 74,8 mil. Euro.

Aria eligibilă a programului cuprinde: judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Borsod-Abaúj-Zemplén (Ungaria), regiunile Košice şi Prešov (Slovacia), judeţele Maramureş, Satu Mare şi Suceava (România), regiunile Zakarpatska, Ivano-Frankivska şi Chernivetska (Ucraina).

Programul va finanţa proiecte în domenii diverse, precum:

  • dezvoltare economică şi socială care va beneficia de o alocare financiara de aproximativ 11,3 mil. Euro -15% din bugetul programului,
  • protecţia mediului şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă cu un buget de 18,8 mil. Euro - 25% din bugetul programului,
  • îmbunătăţirea infrastructurii de transport şi a echipamentelor de control în zona de graniţă având alocată suma de 22,6 mil. Euro -30% din bugetul programului,
  • promovarea cooperării instituţionale şi a activităţilor de cooperare între comunităţile locale cu un buget de 15,1 mil. Euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul programului.

Beneficiarii acestui program pot fi autorităţi publice naţionale, regionale şi locale, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii, universităţi, institute de cercetare, organizaţii internaţionale etc.

Pentru a fi eligibile, proiectele care vor fi depuse de către partenerii aparţinând statelor membre UE (Ungaria, Slovacia şi România) trebuie să aibă obligatoriu parteneri din Ucraina.

Primul apel de proiecte este estimat a fi lansat în cursul lunii februarie 2009.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 74