Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Casa Verde Fotovoltaice se va deschide în luna mai!

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a participat miercuri, 5 aprilie 2023, la o emisiune în cadrul căreia a discutat despre programele finanțate de Administrația Fondului pentru Mediu.

Programul Casa Verde Fotovoltaice

Potrivit declarațiilor ministrului, sesiunea se va deschide pe 5 mai 2023.

„Vom deschidem sesiuni de depunere a cererilor pe cele opt euroregiuni, pentru a nu supraaglomera sistemul informatic”, a menționat acesta. Mai mult, acesta a declarat că se va începe cu euroregiunea nr. 1, din două în două zile deschizându-se o nouă sesiune de depunere.

Bugetul programului este de 1,5 miliarde de lei. Finanțarea acordată este de 20.000 de lei și contribuția este de 10%.

„Anul acesta am prevăzut un buget mult mai mare pentru acest program în comparație cu anii trecuți, chiar dacă ne-am propus un pic mai mult, sper ca la rectificare să putem beneficia și de o sumă din fonduri europene și să mai avem o sesiune de depunere de solicitări din partea cetățenilor undeva în toamnă.” a spus ministrul.

Alocarea bugetului se va face în funcție de numărul de case intabulate la ANCPI pe fiecare euroregiune.  

Totodată, demnitarul a amintit faptul că TVA-ul la echipamente fotovoltaice s-a redus, ceea ce reduce automat costul pachetului.

Aproximativ 150.000 de gospodării din România vor beneficia de panouri fotovoltaice prin intermediul acestui program.

Documentele necesare pentru înscrierea în program sunt: 

  • cartea de identitate;
  • extras de carte funciară.

După verificarea documentelor se realizează lista solicitanților înscriși care se va comunica cetățenilor. În urma confirmării, solicitanții admiși în cadrul programului își pot alege instalatorul.

„Până acum instalatorii își alegeau beneficiarii. Nu cred că a fost o procedură corectă. Beneficiarul cere oferte de la 4, 5, 10 instalatori, alege instalatorul, semnează contractul. Se face racordarea la rețeaua națională.”, a declarat ministrul.

Înscrierea instalatorilor în program este pregătită pentru data de 28 aprilie 2023.

Programul Rabla Local

Un alt program despre care s-a discutat a fost Rabla Local care este preconizat să fie lansat pe 21 aprilie 2023.

Reamintim că Administrația Fondului pentru Mediu acordă o finanțare de 3000 de lei/per solicitant. Mașinile se casează la unitățile speciale autorizate pentru primirea mașinilor uzate.

Programul Rabla Electrocasnice

Bugetul programului pentru anul 2023 este de 75 milioane de lei. 

„Vom folosi aceleași sume de sprijin care sunt în jur de 400 de lei pentru fiecare tip de aparatură electrocasnică.”, a menționat ministrul.

Lansarea programului este preconizată în a doua parte a lunii mai.

Programe viitoare

În ceea ce privește un program pentru centralele de apartament, ministrul a declarat faptul că începând cu anul 2024, în funcție de resursele disponibile, se pot începe pregătirile pentru un astfel de program.

Ana-Maria Apetrei,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Facebook Tánczos Barna 

Vizualizări: 1055