Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

UE va elabora o legislație mai strictă pentru a accelera utilizarea pe scară largă a energiei din surse regenerabile

Comisia și-a exprimat satisfacția cu privire la acordul convenit joi, 30 martie 2023, între Parlamentul European și Consiliu în vederea consolidării Directivei UE privind energia din surse regenerabile. Acest acord aduce UE cu un pas mai aproape de finalizarea legislației aferente inițiativei „Pregătiți pentru 55” pentru a îndeplini obiectivele Pactului verde european și ale planului REPowerEU. Acordul ridică obiectivul obligatoriu din punct de vedere juridic al UE privind energia din surse regenerabile pentru 2030 la un minimum de 42,5 %, o creștere față de obiectivul actual de 32 % și aproape dublează ponderea existentă a energiei din surse regenerabile în UE. Negociatorii au convenit, de asemenea, că UE va urmări atingerea procentului de 45 % pentru ponderea energiei din surse regenerabile până în 2030.

Acordul reafirmă hotărârea UE de a-și câștiga independența energetică printr-o recurgere mai rapidă la energia din surse regenerabile produse intern și de a îndeplini obiectivul UE de reducere cu 55 % a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. O extindere și o accelerare masivă a utilizării energiei din surse regenerabile la nivelul producției de energie electrică, al industriei, al clădirilor și al transporturilor va reduce prețurile la energie în timp, precum și dependența UE de combustibili fosili importați.

O pondere mai mare a energiei din surse regenerabile pentru a realiza o economie decarbonizată

Procedurile de autorizare vor fi mai simple și mai rapide în temeiul noii legislații. Energia din surse regenerabile va fi recunoscută ca un interes public prioritar, menținând, în același timp, un nivel înalt de protecție a mediului. În zonele cu potențial mare pentru energia din surse regenerabile și cu riscuri de mediu mici, statele membre vor institui zone dedicate de accelerare a utilizării energiei din surse regenerabile, cu procese de autorizare deosebit de scurte și simple. Acordul provizoriu consolidează, de asemenea, cooperarea transfrontalieră privind energia din surse regenerabile.

Acordul include obiective și măsuri de sprijinire a utilizării energiei din surse regenerabile în diferite sectoare ale economiei. Directiva revizuită consolidează obiectivele anuale privind energia din surse regenerabile pentru sectorul încălzirii și al răcirii și pentru energia din surse regenerabile utilizată în sistemele de încălzire centralizată. Ea introduce un reper de referință specific pentru energia din surse regenerabile cu valoarea de 49 % pentru consumul de energie al clădirilor până în 2030, pentru a completa legislația UE privind clădirile și pentru a orienta eforturile statelor membre.

Ca sector esențial care este mare consumator de energie, industria este inclusă pentru prima dată în Directiva privind energia din surse regenerabile. Acordul stabilește obiective orientative (1,6 % creștere anuală a utilizării energiei din surse regenerabile), precum și un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic de a atinge un procent 42 % de utilizare a hidrogenului din surse regenerabile în consumul total de hidrogen în industrie până în 2030. Acordul consolidează, de asemenea, cadrul de reglementare pentru utilizarea energiei din surse regenerabile în transporturi (reducerea cu 14,5 % a intensității gazelor cu efect de seră sau o pondere de 29 % a energiei din surse regenerabile în consumul final de energie), inclusiv un obiectiv secundar combinat de 5,5 % pentru biocombustibilii avansați și combustibilii din surse regenerabile de origine nebiologică, inclusiv un nivel minim de 1 % pentru combustibilii din surse regenerabile de origine nebiologică. Aceste obiective sprijină ambițiile UE privind utilizarea pe scară largă a hidrogenului din surse regenerabile.

Acordul conține, de asemenea, dispoziții de sprijinire a integrării sistemului energetic prin electrificare și prin reutilizarea căldurii reziduale, precum și un sistem îmbunătățit de garanții de origine pentru a îmbunătăți informarea consumatorilor. 

O utilizare mai sustenabilă a bioenergiei, în conformitate cu obiective climatice ambițioase

Acordul consolidează criteriile de sustenabilitate a bioenergiei, în conformitate cu ambiția sporită în materie de climă și de biodiversitate a Pactului verde european. În viitor, aceste criterii se vor aplica mai degrabă instalațiilor mai mici (cu o putere mai mare sau egală cu 7,5 MW) decât pragului de 20 MW prevăzut în directiva actuală.  Acordul include dispoziții menite să asigure faptul că biomasa forestieră nu provine din anumite zone cu o importanță deosebită din perspectiva biodiversității și a stocului de carbon. În plus, normele convenite stabilesc că biomasa lemnoasă va trebui utilizată în funcție de cea mai mare valoare adăugată din perspectiva economică și a mediului (așa-numita utilizare în cascadă). Sprijinul financiar va fi interzis pentru energia produsă prin utilizarea buștenilor de gater, a buștenilor pentru furnir, a lemnului rotund de calitate industrială, a buturugilor și a rădăcinilor.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 199