Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Inca 10 milioane euro pentru viticultori

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că alocarea definitivă de fonduri pentru anul financiar 2008, pentru măsura de restructurare şi reconversie a plantaţiilor viticole din România, a fost stabilită la 35.050.228 euro, pentru o suprafaţă totală de 4205 ha.

Astfel, faţă de suma iniţială de 25.068.762 euro, România a obţinut o suplimentare a fondurilor în valoare de 9.981.466 euro.

În conformitate cu articolul 7, paragraful 3 din Regulamentul 1227/2000, cererile de finanţare depuse în cadrul măsurii de reconversie şi restructurare a plantaţiilor viticole, notificate Comisiei Europene, peste limita alocării iniţiale au fost acceptate la plată, din creditele disponibile de la celelalte state membre.

Astfel, în cadrul exerciţiului financiar ce se încheie la 15 octombrie 2008, România suplimentează plăţile efectuate până la 30 iunie a.c. pentru un număr de 94 de cereri aprobate peste plafonul stabilit iniţial.

“Măsura de restructurare şi reconversie a plantaţiilor viticole a avut un real succes, luând în considerare interesul deosebit din partea beneficiarilor, precum şi calitatea actului de implementare, de către autorităţile publice implicate, fapt confirmat de cele două misiuni de audit ale Comisiei Europene, desfăşurate în decembrie 2007 şi, respectiv, în septembrie 2008”, a declarat Directorul General al APIA, Dan Gherghelaş.

Beneficiarii acestei forme de sprijin sunt viticultorii a căror producţie nu este adaptată cererii şi urmăreşte îmbunătăţirea calitativă a producţiei acestor plantaţii prin programe de reconversie a soiurilor, replantare sau îmbunătăţire a sistemului de conducere şi palisare.

Programele eligibile pentru măsura de restructurare şi reconversie sunt:
– reconversia soiurilor viţei de vie prin plantare pe acelaşi amplasament ori pe altă parcelă echivalentă ca suprafaţă;
– reamplasarea viilor situate în condiţii nefavorabile pe terenuri cu condiţii de climă şi sol favorabile la nivelul aceleiaşi suprafeţe;
– modernizarea sistemului de conducere şi palisare.

Reamintim că prin măsura de restructurare şi reconversie a plantaţiilor viticole au fost plătite în 2007, pentru anul de cultură 2006-2007, aproximativ 7 milioane de euro, aceste fiind primele fonduri europene post-aderare cheltuite în sectorul agricol din România.

APIA a achitat integral, până la data de 30 iunie 2008, suma alocată de Uniunea Europeană pentru sectorul vitivinicol din România pentru campania 2007-2008, în valoare de 25.068.762 euro, pentru o suprafaţă de 4.022,12 hectare.

Sursa:Direcţia Promovare – Comunicare a APIA

Vizualizări: 69