Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consultare cu privire la propunerea de transformare a cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat

Comisia Europeană a trimis la începutul lunii februarie, statelor membre spre consultare un proiect de propunere de transformare a cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat într-un cadru temporar de criză și de tranziție, pentru a facilita și a accelera tranziția verde a Europei. Prezenta propunere face parte din Planul industrial al Pactului verde, prezentat tot atunci. În special, propunerea contribuie la cel de al doilea pilon al acestui plan, care vizează asigurarea unui acces mai rapid la finanțare pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în UE.

Propunerea privind un cadru temporar de criză și de tranziție vizează stimularea investițiilor pentru o introducere mai rapidă a energiei din surse regenerabile, precum și sprijinirea decarbonizării industriei și a producției de echipamente necesare pentru tranziția către un nivel net al emisiilor egal cu zero, menținând în același timp integritatea și condiții de concurență echitabile pe piața unică.

Modificări propuse

Comisia consultă statele membre cu privire la posibile modificări care vizează:

  • facilitarea în continuare a introducerii energiei din surse regenerabile și decarbonizarea industriei, prin includerea posibilității: 

(i) de a sprijini utilizarea tuturor surselor regenerabile de energie; 

(ii) de a acorda ajutoare pentru tehnologii mai puțin mature, cum ar fi hidrogenul din surse regenerabile, fără o ofertare concurențială, cu condiția să existe anumite garanții pentru a asigura proporționalitatea sprijinului public,

(iii) de a stimula investițiile care conduc la o reducere semnificativă a emisiilor prin includerea unor plafoane mai ridicate ale ajutoarelor și a unor calcule simplificate ale ajutoarelor (de exemplu, ajutorul ar fi stabilit pur și simplu ca o cotă din costurile de investiții);

  • sprijinirea investițiilor în producția de echipamente strategice necesare pentru tranziția către un nivel net al emisiilor egal cu zero, pentru a accelera tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic și pentru a depăși actuala criză energetică. Comisia propune îndeosebi abordarea deficitului de investiții productive în sectoarele strategice pentru tranziția verde. Acest lucru survine în contextul provocărilor globale care reprezintă o amenințare de deturnare a investițiilor noi din aceste sectoare în favoarea țărilor terțe din afara Europei. Comisia propune, în special, să se permită acordarea de sprijin din partea statelor membre pentru producția de baterii, panouri solare, turbine eoliene, pompe de căldură, electrolizoare și captarea, utilizarea și stocarea dioxidului de carbon, precum și pentru materiile prime critice aferente, necesare pentru producerea unor astfel de echipamente. Pentru proiectele care se desfășoară în regiuni defavorizate din UE (unde PIB-ul pe cap de locuitor este sub 75 % din media UE) sau care implică o investiție în mai multe state membre și pentru care este disponibil sprijin în țări terțe, ar fi permis un ajutor proporțional suplimentar care să corespundă nivelului de sprijin oferit în țările terțe, până la nivelul necesar pentru a permite realizarea investițiilor în Europa.

Potrivit comunicatului oficial, aceste noi dispoziții ar fi instituite până la 31 decembrie 2025.

Statele membre au posibilitatea de a formula observații cu privire la proiectul de propunere a Comisiei. Comisia intenționează să adopte cadrul temporar de criză și de tranziție în următoarele săptămâni, ținând seama de feedback-ul primit de la statele membre.

Pentru mai multe detalii click aici

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 317