Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Digitalizarea IMM-urilor: Ghid în consultare pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat astăzi, 16 februarie 2023, spre consultare publică Ghidul de accesare a fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte C9. Suport pentru Sectorul Privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare, Investiția I3. Scheme de Ajutor pentru Sectorul Privat, Măsura 1. Schemă de Minimis și Schemă de Ajutor de Stat în Contextul Digitalizării IMM-urilor, Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate.

Solicitanții eligibili sunt parteneriatele formate din:

1) Lider: Întreprinderi înființate în baza Legii nr. 31/1990 republicată privind societățile, Legii nr. 1/2005 republicată privind organizarea și funcționarea cooperației, respectiv OUG nr. 6/2011 actualizată pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările și completările ulterioare și au sediul social în România.

2) Partener: IMM-uri care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) înființate în baza Legii nr. 31/1990 republicată privind societățile, Legii nr. 1/2005 republicată privind organizarea și funcționarea cooperației, respectiv OUG nr. 6/2011 actualizată pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările și completările ulterioare și au sediul social în România.

b) activează în cel puțin unul dintre următoarele sectoare (coduri CAEN):

  • 5829 – Activități de editare a altor produse software;
  • 6201 – Activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat client);
  • 6202 – Activități de consultanță în tehnologia informației;
  • 6203 – Activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul;
  • 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației;
  • 6311 – Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe
  • 6312 – Activități ale portalurilor web;
  • 6399 – Alte activități de servicii informaționale n.c.a.;
  • 7211 - Cercetare-dezvoltare în biotehnologie;
  • 7219 - Cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie.

Valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500.000 euro.

Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 3.000.000 euro/proiect (nu mai mult de 5 ori cifra de afaceri pe anul 2022), astfel:

  • Microintreprinderi – maxim 500.000 euro;
  • Întreprinderi mici – maxim 1.500.000 euro;
  • Întreprinderi mijlocii – maxim 3.000.000 euro.

Cheltuieli eligibile:

Prin intermediul acestei operaţiuni vor fi sprijinite activități/acțiuni specifice care să sprijinite întreprinderile în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate cum ar fi inteligența artificială, datele și cloud computingul, tehnologia blockchain, calculul de înaltă performanță și cuantică, internetul obiectelor, securitatea cibernetică precum:

  • achiziții de active corporale și necorporale (hardware pentru calculul de înaltă performanță și cuantică, echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice integrate cu soluții digitale, dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation);
  • achiziții de tehnologii blockchain (ce favorizează în principal industria de producție și lanțul de aprovizionare prin automatizare, planificarea resurselor întreprinderii, schimb eficient de date, IoT (internetul obiectelor), Big Data, Cloud computing, IIoT (internetul industrial al obiectelor) și inteligență artificială);
  • achiziții de active corporale și necorporale securitatea cibernetică;
  • achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality;
  • achiziția de servicii de date și cloud computing;
  • cheltuieli eligibile ale proiectelor de cercetare și dezvoltare sunt alocate unei categorii specifice de cercetare și dezvoltare și sunt următoarele:

(a) cheltuieli cu personalul: cercetători, tehnicieni și alți membri ai personalului auxiliar, în măsura în care aceștia sunt angajați în proiect;

(b) cheltuieli cu instrumentele și echipamentele, în măsura în care acestea sunt utilizate în cadrul proiectului și pe durata acestei utilizări;

(c) cheltuieli aferente cercetării contractuale, cunoștințelor și brevetelor cumpărate.

Perioada de consultare publică este: 15.02.2023 – 31.03.2023.

Observațiile și sugestiile pot fi trimise pe e-mail la: contact.implementarepnrr@mfe.gov.ro 

Descarcă documentele

Sursa: MIPE

Vizualizări: 2976