Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Marcel Boloș: Prin Programele Regionale vom pune la dispoziție autorităților locale 8,1 miliarde de euro

Ministrul Marcel Boloș a fost invitat să participe luni, 13 februarie 2023, la reuniunea Consiliului Director al Asociației Orașelor din România, organizată la Borșa, la care au luat parte 40 de primari din toate regiunile țării.

„Prin intermediul programelor operaționale aferente 2014–2020 a fost asigurat accesul autorităților locale la finanţarea investițiilor publice de interes local pe următoarele direcții de acțiune: infrastructura rutieră, turism, infrastructura educațională, infrastructura socială şi de sănătate şi cea a serviciilor aferente, dar și investiții în patrimoniul cultural. În total avem 5.690 contracte de finanțare, cu o valoare de 11,3 miliarde euro. În continuare, perioada 2021-2027 aduce alocări importante pentru autoritățile publice locale pentru mobilitate urbană, infrastructura de apă-canalizare, regenerare urbană și infrastructura rutieră județeană. În total, numai prin Programele Regionale vom pune la dispoziție autorităților locale 8,1 miliarde de euro, fonduri europene cu care pot să schimbe milioane de vieți”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Potrivit comunicatului oficial, proiectele de regenerare urbană vor cuprinde intervenții pentru realizarea/amenajarea/ dotarea de parcuri și grădini publice, sisteme urbane durabile de drenaj, îmbunătățirea calității apei, împădurirea și reîmpădurirea zonelor expuse la alunecări de teren care înconjoară orașele și care sunt localizate în intravilanul localităților.

În ceea ce privește mobilitatea urbană, sunt prevăzute investiții în înființarea, dezvoltarea și optimizarea sistemelor de transport public, inclusiv prin investiții în material rulant, mijloace de transport ecologice și infrastructura de transport necesară acestuia, înființarea, modernizarea, extinderea și dotarea infrastructurii pentru deplasări nemotorizate, inclusiv configurarea/ modernizarea/ lărgirea/reconfigurarea străzilor din orașe și din zona urbană funcțională, precum și intervenții asupra sistemului de iluminat public, dezvoltarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, dezvoltarea unor culoare de mobilitate urbană.

În total, Politica de Coeziune va aduce aproximativ 15 miliarde de euro pentru autoritățile publice locale, fiind preconizat un număr de peste 150 de apeluri în noul cadru financiar multianual. 

Sursa: MIPE 

Vizualizări: 229