Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Lansarea Programului Regional București-Ilfov 2021-2027: Calendarul estimativ al lansărilor, lecții învățate și viitoare acțiuni

Astăzi, 31 ianuarie 2023, Agenția de Dezvoltare Regională București – Ilfov a organizat conferința de lansare a Programului Regional București – Ilfov aferent perioadei de programare 2021-2027.

În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentați ai autorităților publice locale și naționale, reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și ai mediului academic și ai societății civile.

În noul PR București – Ilfov 2021-2027 se regăsesc 8 priorități ce însumează peste 1,4 miliarde euro pentru proiecte, bani care „vor trebui investiți, nu doar cheltuiți” de către autoritățile locale și instituțiile publice din regiune, dar și de mediul privat, până în 2029.

Aproape o treime dintre investițiile programului vor fi destinate mediului privat pentru investiții, inovare și digitalizare, restul finanțării fiind alocată pentru proiecte de digitalizare a serviciilor publice locale, eficiență energetică și consolidări, spații verzi și proiecte de mobilitate verde, accesibilitate la rețele europene de transport, siguranță rutieră și, nu în ultimul rând, infrastructură educațională, începând cu creșele si terminând cu universitățile.

În ceea ce privește lecțiile învățate din perioada de programare precedentă (2014-2020), ADR BI își propune să introducă următoarele îmbunătățiri:

  • Stabilirea unui interval între 2 și 3 luni de discutare de proiectelor de ghid, înainte de aprobarea efectivă a acestora;
  • Stabilirea unui interval de minimum o lună între aprobarea ghidului și deschiderea apelurilor în MySMIS;
  • Organizarea unor evenimente publice atât de lansare a proiectelor de ghid, cât și de anunțare a ghidurilor finale și concluziilor acestora;
  • Simplificarea procesului de selecție a proiectelor prin:
    • Crearea unor apeluri competitive cu două praguri de calitate și finanțare în ordinea punctajului;
    • Proiectele începute vor avea prioritate;
    • Evaluarea se va face pe baza documentațiilor tehnice și declarațiilor (declarație unică de eligibilitate) și verificarea documentelor doveditoare la contractare;
    • Crearea/revizuirea a strategiilor integrate în colaborare cu AM;
    •  Schimbarea abordării de monitorizare, în sensul acordării unui sprijin permanent beneficiarilor;
    • Reformarea sistemului de verificare cheltuieli, în sensul realizării unui verificări bazate pe evaluări de risc corelate cu îmbunătățirea metodelor de verificare la fața locului și cu automatizarea unor procese de verificare.

În ceea ce privește capacitatea administrativă, ADR BI își propune să ajungă la minimum 130-140 de angajați până la finalul anului 2023 și la maximum 180-200 la vârf de program (2025-2026). De asemenea, se urmărește digitalizarea/automatizarea proceselor interne.

De asemenea, directorul general ADR BI a reamintit faptul că termenul de depunere a candidaturilor în cadrul Comitetelui de Monitorizare a PR București-Ilfov 2021-2027 a fost prelungit până la 7 februarie 2023, fiind așteptate în continuare dosare.

Calendarul lansărilor

În cadrul evenimentului a fost prezentat calendarul orientativ al lansărilor de apeluri de proiecte, astfel:

  • Martie 2023
    • Eveniment(e) de prezentare a PR BI 2021-2027 de tip Q&A (întrebări & răspunsuri), inclusiv principiile de dezvoltare și consultare a ghidurilor
    • Lansare în consultare publică a ghidurilor pentru eficiență energetică pentru blocuri și clădiri publice; Apelurile ar urma să fie lansate în iunie 2023.
  • Aprilie/mai 2023
    • Lansare în consultare publică a ghidurilor pentru digitalizarea serviciilor publice, mobilitate, infrastructura educațională, accesibilitate; Apelurile ar urma să fie lansate în iulie 2023.
  • Iulie 2023
    • Lansare în consultare publică a ghidurilor destinate infrastructurii educaționale universitare, Proof of Concept și din cadrul priorităților 3.3. și 3.4. Apelurile ar urma să fie lansate în septembrie/octombrie 2023 în MySMIS;
  • Septembrie/octombrie 2023
    • Lansare în consultare publică a ghidurilor destinate mediului de afaceri din cadrul priorității 1. Apelurile ar urma să fie lansate în ianuarie-februarie 2024 în MySMIS.

Potrivit ADR BI, strategiile integrate și apelurile dedicate acestora vor avea o abordare unitată, iar procesul de consultare va începe în mai/iunie.

Potrivit directorului general al ADR BI, Dan Nicula, „în cursul zilei de mâine, cel târziu poimâine va fi publicat calendarul detaliat al lansărilor”.

Totodată, în cadrul conferinței a fost semnat acordul dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov „Împreună pentru creșterea regiunilor”, prin care semnatarii se angajează la o colaborare susținută și pro-activă pentru a asigura implementarea fondurilor europene dedicate regiunii, orientarea investițiilor către nevoile identificate la nivel local, dezvoltarea regiunii în spirit european, astfel încât să devină mai competitivă, mai accesibilă, mai sustenabilă și mai atractivă.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: ADR BI

Vizualizări: 1731