Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Digital Up: Viitorul IMM-urilor depinde de amprenta lor digitală

Prima ediție din acest an a proiectului „Digital UP: Dezvoltare Antreprenorială pentru IMM-uri” a avut loc joi, 26 ianuarie 2023, la Grand Hotel Bucharest.

Proiectul „Digital Up. Dezvoltare Antreprenorială pentru IMM-uri” este inițiat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) împreună cu Patronatul Femeilor Antreprenor (PFA), în parteneriat cu Visa și Wingate Project, susținut de Vodafone Business și moderat de către Alessandra Stoicescu.

fonduri-structurale.ro este partener al evenimentului.

Subiectul principal dezbătut în cadrul acestei ediții a fost digitalizarea IMM-urilor.

Principalul motor de transformare digitală nu este statul, ci mediul privat, a declarat domnul Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, într-o intervenție video din sala de ședințe a Guvernului. „Inițiativa, de fapt, vă aparține dumneavoastră, CONAF, mediului privat, companiilor și, desigur, societății civile, ONG-urilor, asociațiilor, celor care promovează transformarea digitală a țării. Știm, conform indicelui DESI că suntem pe ultimul loc prin prisma digitalizării mediului privat, deci abordați o temă actuală și vitală pentru dezvoltarea țării. De asemenea, știm din experiența altor state că Guvernul nu poate să fie singurul care promovează digitalizarea mediului privat. De multe ori, digitalizarea unor servicii private forțează statul să se digitalizeze”, a spus domnul ministru Sebastian Burduja.

În cadrul evenimentului, ministrul Marcel Boloș a anunțat că se lucrează la pregătirea a două apeluri de proiecte privind digitalizarea. 

„Un apel de proiecte care va fi lansat în curând, denumit „proiecte mici de digitalizare”, ceea ce înseamnă granturi alocate între 20.000 de euro și 100.000 de euro pentru digitalizarea activităților curente și a fluxurilor tehnologice pe care le implementează IMM-urile. Un al doilea apel de proiecte, în parteneriat cu firme din tehnologia informației, prin care să putem să implementăm cu adevărat, să automatizăm și să robotizăm fluxurile de producție de bază pe care IMM-urile le desfășoară.”, a declarat domnul Ioan Marcel Boloș.

„Digitalizarea afacerilor mici și mijlocii nu este o opțiune cu scopul de a obține un avantaj competitiv, este o necesitate și, uneori, o problemă de supraviețuire. Transformarea digitală a IMM-urilor, un impuls al productivității și eficienței, este în acest context necesară pentru a face față incertitudinilor. Cu cât amprenta digitală a firmelor mici și mijlocii este mai mare, cu atât mai mare va fi reziliența și șansele lor de dezvoltare. Într-un anume sens, IMM-urile sunt piatra de temelie a economiei noastre și, deși nu se află în centrul strategiilor de creștere economică, beneficiază de susținerea unor programe guvernamentale și de oportunitatea utilizării unor sume mari de bani europeni. În esență, proiectul național „Digital Up” nu se rezumă doar la coagularea energiilor și eforturilor  celor mai importanți actori ai scenei economice, autorități, experți și antreprenori vizionari. Ca de obicei, dezbaterea de la București a discutat problemele și soluțiile potențiale care vor influența sectorul IMM-urilor în viitor”, a concluzionat președinta CONAF.

Următorul eveniment va avea loc pe 8 februarie, la Timișoara.

Vizualizări: 360