Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene pentru orașul Beclean

Aflat într‑o vizită de lucru în județul Bistrița-Năsăud, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a participat ieri, alături de reprezentanți ai autorităților locale, la inaugurarea Centrului Recreativ Legacy de la Băile Figa, obiectiv finanțat prin Programul Operațional Regional.

Proiectul vizează îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din zonă, persoanele din categoriile vulnerabile beneficiind de servicii gratuite recreative și de recuperare. Investiția în valoare de 5 milioane de euro a presupus realizarea unor ample lucrări de construcție a clădirii, lucrări de consolidare și amenajare acces, lucrări de amenajare a spațiilor verzi și a spațiilor destinate activităților exterioare.

Printre facilitățile oferite de Centrul Recreativ de la Băile Figa se află un bazin de înot cu funcții de recuperare și recreative, un bazin cu apă sărată, o sală pentru recuperare fizică, o sală de gimnastică și o sală de fitness, locuri de joacă pentru copii și un spațiu expozițional.

„Acesta este doar unul din cele 10 proiecte finanțate cu fonduri europene finalizate sau în implementare de care beneficiază locuitorii orașului, portofoliul de investiții incluzând proiecte de eficiență energetică, de reabilitare, extindere, modernizare și dotare a infrastructurii educaționale și de sănătate, de dezvoltare a mobilității urbane, un centru cultural și un centru social de zi. Alte 19 proiecte sunt în pregătire și cu fiecare dintre acestea orașul se dezvoltă, se modernizează și astfel se schimbă viața locuitorilor”, a transmis ministrul.

Tot ieri, ministrul Marcel Boloș a vizitat șantierul variantei de ocolire a orașului Beclean, proiect ce presupune o investiție de 49 milioane de lei (valoare fără TVA) finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare și gestionată de autoritatea locală, conform prevederilor OUG 101/2020. Reamintim că acest act normativ adoptat în mandatul anterior al ministrului Marcel Boloș permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local de la autorităţile centrale la nivelul autorităţilor locale. 

Proiectul se află în faza de execuție, lucrările șantierului fiind deschise în primăvara acestui an. Varianta de ocolire va avea o lungime de 1,195 km, cu parte carosabilă de 7 m și platformă de 10 m. Progresul fizic în acest moment este de 60%.

Valoarea celor 10 proiecte în derulare sau finalizate din Beclean este de peste 160 milioane de lei (32,6 milioane de euro), iar la acestea se adaugă un portofoliu de alte 19 proiecte aflate în pregătire, care vizează investiții într-un parc industrial, reabilitarea și amenajarea Castelului Bethlen, reper al istoriei locale, extinderea Băilor Figa, dezvoltarea și regenerarea spațiilor publice și reamenajarea Grădinii Botanice din oraș.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 240