Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri
Anunț demarare implementare proiect „Școala de afară – Pătratul fără laturi”

Anunț demarare implementare proiect „Școala de afară – Pătratul fără laturi”

Asociația Inceptus România împreună cu Liceul Teoretic ,,DUMITRU TAUȚAN”, din com. Florești, Școala Gimnazială LUNA DE SUS, com. Florești și Școala Profesională Specială „SAMUS”, din Cluj-Napoca implementează în perioada 31.10.2022-31.12.2023 proiectul cu titlul „Școala de afară – Pătratul fără laturi”, cod SMIS 154008.

Obiectivul general al proiectului este prevenirea și reducerea abandonului școlar timpuriu și facilitarea accesului egal la învățământ de calitate prin măsuri de educație nonformală în sistem outdoor pentru 334 elevi din cele 3 unități de învățământ partenere în proiect.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Creșterea accesului la oportunități egale de învățare calitativă pentru cei 334 elevi din comunități dezavantajate socio-economic, din care 68 elevi de etnie roma și 227 elevi din mediul rural;
  • Promovarea metodelor de învățare în afara sălii de clasă, în special în 3 spații amenajate prin proiect cu asigurarea oportunităților egale de învățare pentru elevi;
  • Îmbunătățirea competențelor a 40 de persoane personal didactic/de sprijin la nivelul celor 3 unități de învățământ partenere.

Pentru cele 40 de persoane cu statutul de personal didactic/de sprijin selectate în grupul țintă vor fi organizate cursuri de perfecționare profesională cu credite transferabile în vederea implementarii serviciilor educaționale de calitate, în sistem nonformal, outdoor, orientate pe nevoile celor 334 de elevi, ca masuri de prevenție și reducere a părăsirii timpurii a școlii și promovării principiului de școală incluzivă în cadrul celor 3 unități de învațământ.

Prin proiectul „Școala de afară – Pătratul fără laturi”, un număr de 334 de elevi care provin din medii rurale, elevi din medii defavorizate, elevi de etnie roma și elevi cu CES vor beneficia de metode alternative de educatie (nonformala, de tip outdoor) prin care vor avea oportunitatea de a fi stimulați și sustinuți în procesul de dezvoltare psiho-socială, având șansa de a-și îmbunătăți cunoștiințele.

Activitățile de educație nonformală în sistem outdoor vor fi furnizate cu precădere în 3 spații care vor fi amenajate și dotate cu mobilier specific/echipamente IT&C în cadrul proiectului și includ:

  • Program educativ non-formal de tip outdoor „Clubul de Horticultură BONSAI” pentru 80 de elevi cu cerințe speciale (CES);
  • Program educativ non-formal de tip outdoor format din mini-ateliere de dezvoltare cognitivă și socio-emoțional-educative, mini-ateliere de gândire critică, joc, auto-cunoaștere și autoexprimare, pentru 334 elevi

În cadrul proiectului va fi dezvoltat și Manualul metodologic pentru derulare activități educație nonformala outdoor în programul ”Scoala de afara-Patratul fara laturi”, instrument ce va veni în sprijinul celor 40 de cadre didactice/de sprijin în a doua etapă a proiectului când vor susține activitățile educaționale nonformale outdoor pentru cei 334 elevi.

În vederea transferabilității bunelor practici din proiect se va realiza un film documentar cu activitățile programului de educație nonformală „Școala de afară – Pătratul fără laturi”, care va fi disponibil online pe Centru Virtual de Resurse, o platformă dedicată învățării continue, care include oportunități de formare, resurse pedagogice, surse de informare în domeniul formării profesionale continue și promovarea parteneriatelor în domeniul învățării pe tot parcursul vieții.

Valoarea totală eligibilă 1.725.334,81 lei din care: 1.466.534,60 lei contribuția Uniunii Europene, 243.320,58 lei contribuția din bugetul național al României și 15.479,63 lei cofinanțare eligibilă.

Toate serviciile oferite participanților la proiect sunt gratuite.

Proiectul beneficiază de co-finanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 - 2020, Axa prioritară nr. 6 - Educație și competențe, Prioritatea de investiții – 10.i. Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare, O.S.6.3. - Reducerea părăsirii timpurii a școlii prin măsuri integrate de prevenire și de asigurare a oportunităților egale pentru elevii aparținând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparținând minorității roma și elevii din mediul rural / comunitățile dezavantajate socio-economic, O.S.6.6. - Îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul pre-universitar în vederea promovării unor servicii educationale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli incluzive.

Date de contact:

Asociația Inceptus România

Cluj-Napoca, Str. Anatole France nr.22

E-mail: office@inceptus.ro

Pop Mihai-Andrei

Manager de proiect

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

[P]

Vizualizări: 358