Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi contracte semnate în cadrul Programului „România Atractivă”

Ieri, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrul Marcel Boloș a semnat 18 noi contracte care vizează restaurarea unor obiective de patrimoniu incluse în 3 rute din cadrul Programului „România atractivă”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Prin contractele semnate vor fi finanțate:

  • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei - 11,52 milioane euro

Mănăstirile din Moldova reprezintă un element extrem de valoros și atractiv al patrimoniului cultural național, având o arhitectură specifică, cu fresce unice și picturi murale deosebite. Investițiile vizează restaurarea și promovarea celor mai reprezentative mănăstiri din Moldova, între care Mănăstirea Arbore, Mănăstirea Slatina sau Mănăstirea „Sf. Trei Ierahi” din Iași.

  • Ruta bisericilor de lemn - 3,54 milioane euro

Bisericile de lemn din România sunt un patrimoniu prețios pe plan național și mondial. Aceste biserici au atins un nivel înalt al expresiei culturale printr-o bogăție, varietate și un rafinament remarcabil al lucrului în lemn, dar și prin coagularea unor adevărate centre culturale în decursul multor veacuri, în așezămintele monahale constituite în jurul lor.  Investițiile vizează restaurarea a zece biserici de lemn din județele Mehedinți, Suceava, Vrancea, Neamț, Iași și Botoșani și înființarea unei rute care să le promoveze.

  • Ruta Sfântul Ladislau - 8,40 milioane euro

Ruta Sfântul Ladislau merge pe urmele regelui cavaler Sfântul Ladislau, prezent în memoria culturală prin legende, povești și pelerinaje. Moștenirea sa se compune din obiective de patrimoniu construit care vor fi restaurate cu sprijinul investițiilor din PNRR, locuri legendare și arii naturale excepționale pe care acest proiect le integrează într-o rută turistică legată de cultul regelui cavaler pentru a atrage vizitatorii interesați. Sunt finanțate obiective culturale și turistice din județele Covasna, Harghita și Bihor.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 102