Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene pentru achiziționarea a două nave multirol de stingere a incendiilor

Marți, 11 octombrie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc semnarea contractului privind achiziția de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a două nave multirol de stingere a incendiilor, respectiv de căutare-salvare pe mare.

Achiziţia este finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020.

Cele 2 nave multirol sunt ambarcațiuni de căutare-salvare, cu capabilităţi de a recupera persoane şi de a avea la bord 50 de supravieţuitori, între 2 şi 4 pacienţi critici sau 12 pacienţi necritici, pe tărgi. Una dintre aceste nave este clasificată ca navă de intervenție pentru pompieri, având o capacitate mare de stingere cu apă şi dacă este nevoie chiar cu apă şi spumă, rol în decontaminare şi în limitarea poluării.

Una dintre ele este o navă clasificată ca navă de intervenție pompier, având o capacitate mare de stingere a focului cu apă și dacă este nevoie, chiar cu apă și spumă. De asemenea, și cealaltă navă poate participa la misiuni de stingere a flăcărilor, însă are o capacitate mai mică de stingere. Mai mult, navele au rolul de a lansa nave de salvare mai mici care au rolul de a căuta supraviețuitori și de a-i aduce la nava mare. Totodată, vor avea un rol în limitarea poluării.

„Navele vor crește, cu siguranță, nivelul de securitate și de siguranță în zona maritimă, nu numai pentru zona de port, dar și în larg, ambele nave fiind capabile să intervină în condiții foarte grele”, a declarat Raed Arafat.

Valoarea totală este de aproximativ 44 milioane de euro.

Navele vor intra în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în decembrie 2023.

Sursa: Facebook Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Vizualizări: 126