Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

2021 - 2027: Proiectele de mediu, transport și sănătate vor putea fi demarate și înaintea aprobării Programelor Operaționale de către Comisia Europeană

În cadrul ședinței de astăzi, 8 septembrie 2022, Guvernului României a aprobat actul normativ care stabilește cadrul legal pentru demararea proiectelor din domeniile transport, deșeuri, îmbunătățirea sistemului de răspuns și din domeniul infrastructurii spitalicești și ambulatorii, până la aprobarea formală de către Comisia Europeană a Programului Transport, Programului Dezvoltare Durabilă și Programului de Sănătate.

Conform comunicatului oficial, se operaționalizează o treime din fondurile alocate în Politica de Coeziune prin stabilirea mecanismelor financiare și de implementare a programelor și proiectelor. Peste 16,638 miliarde de euro din cele aproximativ 45 de miliarde de euro vor finanța proiecte de infrastructură de transport, sănătate, alimentare cu apă, gestionarea deșeurilor.

Alocările pentru care se stabilește mecanismul financiar pentru începerea investițiilor din fondurile alocate în perioada de programare 2021-2027, la nivelul Programului Operațional Transport (POT), Programului Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) , Programului Operațional Sănătate (POS) sunt:

  • infrastructură de transport – 9,7 miliarde euro
  • infrastructură de apă-canalizare – 3,05 miliarde euro
  • infrastructură de gestionare a deșeurilor – 500 milioane euro
  •  infrastructură de risc (achiziționarea a 1.200 de ambulanțe) – 488 milioane euro
  •  infrastructură de sănătate – 2,9 miliarde euro care vizează: finanțarea spitalelor regionale; investiții în cabinetele de medicină de familie/primară + ambulatorii; servicii de reabilitare, paliaţie și îngrijiri pe termen lung adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populației; infrastructură și echipamente în domeniile oncologie și transplant.

Ordonanța de Urgență prevede posibilitatea introducerii în bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a creditelor de angajament și bugetare necesare proiectelor din cadrul POT, PODD și POS.

De asemenea, se permite desfășurarea activităților aferente autorităților de management și anume evaluare, contractare, acordare de avize de principiu, monitorizare, autorizare de cheltuieli și efectuare de plăți pentru prioritățile de finanțare incluse în cadrul POT, PODD și POS.

Ulterior aprobării POT, PODD și POS, proiectele vor fi reevaluate pe cadrul legal și procedural aferente acestuia cu adiționarea modificărilor rezultate dacă este cazul. Cheltuielile efectuate până la aprobarea programelor vor fi solicitate Comisiei Europene după aprobarea formală a acestora.

Sursa: Guvernul României

Vizualizări: 1258