Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Câștigătorii celei de-a 30-a ediție a Premiului pentru Jurnalism „Lorenzo Natali”

În cadrul unei ceremonii organizate la Bruxelles cu ocazia Zilelor Europene ale Dezvoltării 2022, comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a anunțat ieri, 22 iunie 2022, câștigătorii ediției din acest an a Premiului „Lorenzo Natali”. Din peste 800 de candidaturi din întreaga lume, juriul general al Premiului „Lorenzo Natali” i-a desemnat câștigători pe Ritwika Mitra, pentru denunțarea activităților de trafic de persoane din India, pe Rémi Carton și Paul Boyer, pentru demascarea sclaviei copiilor din Haiti, și pe Vânia Maia, pentru aducerea la lumină a situației precare a lucrătorilor imigranți în Portugalia. Premiul „Lorenzo Natali”, aflat la a 30-a ediție, recompensează reportajele captivante și curajoase.

S-au acordat trei premii în cadrul următoarelor categorii:

  • Marele Premiu: pentru reportaje publicate de o instituție de presă cu sediul în una dintre țările partenere ale Uniunii Europene;
  • Premiul Europa: pentru reportaje publicate de o instituție de presă cu sediul în Uniunea Europeană;
  • Premiul pentru cel mai bun reportaj al unui tânăr jurnalist: pentru reportaje realizate de jurnaliști cu vârsta sub 30 de ani, publicate de o instituție de presă cu sediul în Uniunea Europeană sau într-una din țările sale partenere.

Marele Premiu

Ritwika Mitra pentru reportajul „In the Sundarban, Climate Change Has an Unlikely Effect – On Child Trafficking” („Schimbările climatice au un efect neașteptat în Sundarban: traficul de copii”), publicat de The Wire Science, în parteneriat cu proiectul Fuller.

 

Reportajul prezintă viața unor femei supraviețuitoare care au căzut victimă traficului de copii în regiunea Sundarban (Golful Bengal), rămânând însărcinate în urma violurilor. Reportajul înfățișează realitatea trăită de femei care au luptat împotriva violenței bazate pe gen, a stigmatizării, a condițiilor climatice precare, a sărăciei și a migrației.  

Premiul Europa

Vânia Maia of Visão pentru reportajul „Odemira: Viagem ao mundo dos imigrantes explorados e invisíveis” („Odemira: O călătorie în lumea imigranților exploatați și invizibili”).

Maia aduce în centrul atenției exploatarea, suferința și condițiile precare în care trăiesc în Europa imigranții aflați în situație de ședere ilegală. Suferința lucrătorilor din Odemira, Portugalia, este o poveste locală cu rezonanță universală.

Premiul pentru cel mai bun reportaj al unui tânăr jurnalist

Rémi Carton și Paul Boyer, din partea publicației „Libération”, pentru reportajul „En Haïti, «les vies brisées» des enfants esclaves” („Viețile distruse ale copiilor sclavi din Haiti”).

În cadrul colaborării lor cu publicația „Libération”, Carton și Boyer aduc la lumină practica denumită „restavek” – copiii din familiile sărace din Haiti trăiesc în condiții de sclavie ca lucrători casnici și adesea sunt victime ale abuzurilor.

Sursa: Comisia Europeană 

Vizualizări: 79