Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

2021-2027: Proiect de OUG privind prevenirea, constatarea şi sancționarea neregulilor apărute în obținerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau publice naționale

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat luni, 20 iunie 2022, spre consultare publică, un Proiect de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora. 

Prin proiectul de act normativ sunt adaptate reglementările privind prevenirea, constatarea şi sancționarea neregulilor apărute în obținerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora la structura sistemului de management și control pentru noua perioadă de programare 2021-2027, având în vedere stadiul avansat al negocierilor cu Comisia Europeană pentru aprobarea acordului de parteneriat și a programelor operaționale.

Printre schimbările preconizate, se numără:

  • Se clarifică modul de adresare de către autoritățile cu competențe în gestionarea fondurilor europene a suspiciunilor de fraudă și se elimină tratamentul diferențiat între beneficiarii publici și cei privați, având in vedere Decizia CCR 320/2021;
  • Este necesară reglementarea finalității activității în cazul în care echipa de control nu stabilește o creanță în sarcina beneficiarului.
  • S-a clarificat faptul că demararea procedurii de insolvență (reorganizarea activității) nu presupune automat o neregulă a beneficiarului.
  • Se precizează data la care se consideră recuperată creanța bugetară astfel încât să nu genereze interpretări în detrimentul beneficiarului public, aceasta fiind data extrasului de cont.
  • Implementarea eficientă a fondurilor alocate programelor operaționale regionale este în corelație directă cu capacitatea autorităților de management stabilite pentru îndeplinirea funcțiilor/responsabilităților prevăzute în regulamentele europene și în legislația națională, inclusiv asigurarea unei bune gestiuni financiare a fondurilor destinate dezvoltării regionale.

De asemenea, au fost modificate, în sensul armonizării cu calitatea de autoritate de management a agențiilor pentru dezvoltare regională, acele prevederi care vizează contestarea titlurilor de creanță emise pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit ca urmare a unor nereguli, precum și o serie de articole care să le asigure posibilitatea aplicării acestora.

Astfel, a fost eliminată noțiunea de autoritate publică, în acest sens autoritatea emitentă a titlului de creanță vizează autoritățile cu competențe în gestionarea fondurilor europene sau, după caz, autoritățile publice care desfășoară activitatea de constatarea neregulilor și stabilirea creanțelor bugetare potrivit prevederilor art. 20 alin (2) – (5).

Descarcă proiectul de OUG

Propunerile și sugestiile de modificare pot fi transmise la adresa acte.normative@mfe.gov.ro sau prin formularul de contact pus la dispoziție pe site-ul MIPE, nefiind menționată însă perioada de consultare publică.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE 

Vizualizări: 384