Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: Cadrul pentru derularea instrumentelor financiare pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii, în consultare publică!

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat marți, 17 mai 2022, în consultare publică, Hotărârea privind aprobarea Contractului de finanțare dintre Guvernul României reprezentat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Banca Europeană de Investiții privind Fondul de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, semnat la București la 31 martie 2022.

Conform Notei de fundamentare, MIPE negociază şi semnează contractele de finanţare pentru instrumentele financiare din cadrul PNRR implementate prin încredinţarea sarcinilor de implementare către un partener de implementare. Contractele de finanţare se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Instrumentul de garantare va fi implementat printr-un contract de finanțare încheiat între Guvernul României și BEI, utilizând modelul fondului de fonduri (FdF) administrat de BEI ca entitate desemnată. Fondul de fonduri va fi o structură-umbrelă gestionată de BEI ca bloc de finanțare separat în cadrul său (nu se creează o entitate juridică separată).

În acest context, BEI va gestiona FdF prin două sub-fonduri, cu alocări inițiale de câte 150 mil  euro, utilizate după cum urmează:

  • prin finanțare directă BEI: un produs de împrumut acordat de către BEI, folosind o parte din fondurile puse la dispoziție în temeiul contractului de finanțare ca garanție pentru finanțarea din partea BEI, și/sau un produs prin care o parte din fondurile puse la dispoziție în temeiul contractului de finanțare sunt acordate sub formă de împrumut, în completarea împrumutului din partea BEI, către Beneficiarii finali;
  • prin finanțare intermediată: un produs de garantare intermediat  prin care o parte din fondurile puse la dispoziție în temeiul contractului de finanțare vor fi furnizate de BEI, sub forma unei garanții de portofoliu plafonate, intermediarilor financiari selectați de către aceasta cu care BEI va încheia acorduri operaționale.

Având în vedere că se estimează că în cadrul instrumentelor vor fi acordate peste 25 de finanțări pentru întreprinderi mari (cu peste 500 de angajați și/sau o cifră de afaceri anuală de peste 50 de mil euro și un bilanț anual total de peste 43 mil euro), entități publice (municipalități) și vehicule cu scop special (SPV), fluxul de numerar de la FdF către aceștia are un caracter impredictibil și, în acest sens, Guvernul României (prin MIPE) ar putea fi în situația de a face plăți către FdF indiferent de fluxurile financiare dintre România și  Comisia Europeană în baza PNRR. Bugetul de stat, prin bugetul MIPE, va asigura sumele necesare implementării FdF și acoperirii costurilor suplimentare prevăzute în contractul de finanțare, în conformitate cu legislația în vigoare.

Descarcă Proiectul de HG

Propunerile și sugestiile pe marginea proiectului se pot transmite în termen de 10 zile calendaristice de la publicare, respectiv 17 mai 2022, la adresa de e-mail acte.normative@mfe.gov.ro sau prin completarea formularului disponibil aici.

Antonia Anton,

fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE

Vizualizări: 965