Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană și Grupul BEI au semnat Acordul de Garantare privind o garanție bugetară a UE pentru a sprijini proiecte de investiții în toată Europa

Luni, 7 martie 2022, Uniunea Europeană a atins un punct important în implementarea programului InvestEU odată cu semnarea Acordurilor de Garanție și Consultanță între Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI), se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Context

Programul InvestEU este un pilon-cheie al celui mai mare pachet de stimulente al Uniunii Europene pentru redresarea din pandemia de COVID-19 și contribuie la construirea unei economii europene mai ecologice, mai digitale și mai rezistente. De asemenea, poate sprijini economia europeană în abordarea noilor provocări care decurg din incertitudinile majore legate de perspectivele globale și de securitate.

InvestEU este format din trei componente:

  • Fondul InvestEU
  • Centrul de consiliere InvestEU
  • Portalul InvestEU

Oferind o garanție bugetară a UE de 26,2 miliarde euro pentru a sprijini operațiunile de finanțare și investiții, programul InvestEU va atrage finanțare publică și privată, având ca scop mobilizarea a cel puțin 372 de miliarde de euro în investiții suplimentare până în 2027, în beneficiul oamenilor și al întreprinderilor din întreaga Europă. Dincolo de asigurarea unor volume semnificative de investiții, se va concentra pe facilitarea finanțării investițiilor care oferă cel mai mare impact pentru obiectivele politicii țintă.

Grupul BEI (format din BEI și FEI) va implementa 75% din garanția bugetului UE (19,65 miliarde euro) și aceeași cotă din bugetul de consultanță în cadrul InvestEU Advisory Hub. Pe lângă BEI și FEI, care sunt principalii parteneri de implementare, instituțiile financiare internaționale active în Europa și băncile naționale de promovare vor putea folosi o cotă din garanție (25% în total) pentru a sprijini schemele de investiții și proiecte.

Primele proiecte InvestEU sunt de așteptat să primească o Garanție InvestEU încă din aprilie, după ce au fost prezentate Comitetului de Investiții.

Fondul InvestEU, bazat pe succesul Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS)

Fondul InvestEU va oferi UE o finanțare crucială pe termen lung, aglomerat în investiții private. Acordul de garantare semnat luni stabilește regulile de acordare a garanției bugetului UE, precum și de implementare a acesteia de către BEI și FEI. Operațiunile care beneficiază de garanția bugetară a UE vor finanța investiții în patru domenii de politică pentru a sprijini obiectivele UE în materie de durabilitate, excelență științifică și incluziune socială: infrastructură durabilă, cercetare, inovare și digitalizare; întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderile cu capitalizare medie; și investiții și competențe sociale. Cel puțin 30% din toate investițiile vor fi făcute în domenii care sprijină direct tranziția ecologică a Europei.

Programul InvestEU se bazează pe modelul de succes al Planului de investiții pentru Europa și pe Fondul său european pentru investiții strategice (FEIS). Acesta combină 13 instrumente financiare ale UE disponibile în cadrul precedentului Cadru financiar multianual (CFM) într-un singur instrument integrat și acoperă un domeniu mai larg de domenii de politică decât FEIS. Impactul împrumuturilor FEIS a fost semnificativ. FEIS a mobilizat până acum 546,5 miliarde de euro în investiții, beneficiind peste 1,4 milioane de IMM-uri.

InvestEU Advisory Hub ajută proiectele să ajungă în stadiul de finanțare

BEI și Comisia Europeană au semnat, de asemenea, un acord pentru furnizarea de expertiză tehnică, financiară și strategică promotorilor de proiecte, autorităților regionale și naționale și intermediarilor financiari în cadrul InvestEU Advisory Hub.

Centrul de consultanță, gestionat de Comisia Europeană și care lucrează cu BEI ca partener principal de consultanță, va oferi un punct de acces eficient pentru cererea de asistență financiară și tehnică, bazându-se pe cunoștințele din cadrul Grupului BEI.

Lucrând în toate cele patru ferestre de politică InvestEU, Centrul de consiliere va sprijini, printre altele, promotorii din sectorul public și privat în identificarea, pregătirea și implementarea proiectelor de investiții garantate InvestEU și a platformelor de investiții în întreaga Uniune.

Antonia Anton,

fonduri-structurale.ro 

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 235