Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a selectat primele 50 de întreprinderi conduse de femei pentru a stimula inovarea bazată pe deep tech în Europa

Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută rezultatele primei cereri de candidaturi din cadrul noului program-pilot „Women TechEU”, care sprijină întreprinderile nou-înființate în domeniul „deep tech” conduse de femei. Cererea de candidaturi este finanțată în cadrul programului de lucru Ecosistemele europene de inovare din cadrul programului Orizont Europa, programul UE pentru cercetare și inovare.

„Women TechEU” este o inițiativă nouă a Uniunii Europene. Schema oferă granturi, în valoare de 75.000 euro fiecare, pentru a sprijini etapele inițiale ale procesului de inovare și dezvoltarea întreprinderii. Aceasta oferă, de asemenea, mentorat și îndrumare în cadrul programului Women Leadership al Consiliului European pentru Inovare (CEI), precum și oportunități de colaborare în rețea la nivelul UE.

În urma evaluării efectuate de experți independenți, Comisia va sprijini un prim grup de 50 de întreprinderi conduse de femei din 15 țări diferite. Peste 40 de întreprinderi își au sediul în statele membre ale UE, inclusiv o cincime provenind din țările vizate de extinderea programului Orizont Europa. De asemenea, aproximativ o cincime își au sediul în țări asociate la programul Orizont Europa.

Întreprinderile propuse pentru finanțare au dezvoltat inovații de vârf și disruptive, într-o serie de domenii, de la diagnosticarea timpurie a cancerului și tratamentele aferente, până la reducerea impactului negativ al emisiilor de metan. Acestea abordează obiective de dezvoltare durabilă (ODD), cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, reducerea risipei de alimente, precum și extinderea accesului la educație și capacitarea femeilor.

Proiectele vor debuta în primăvara anului 2022 și se preconizează că vor dura între 6 și 12 luni. Femeile lideri vor fi înscrise în programul „Women Leadership” (susținerea femeilor în exercitarea funcțiilor de conducere) al Consiliului European pentru Inovare, pentru activități personalizate de îndrumare și mentorat.

Descarcă lista societăților selectate

Programul va fi reînnoit în 2022, iar bugetul pentru următoarea cerere de propuneri va fi majorat la 10 milioane de euro, sumă care va finanța aproximativ 130 de întreprinderi.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 215