Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: Trei scheme de ajutor de stat destinate investițiilor în domeniul energiei, lansate spre consultare publică!

UPDATE: Într-o versiune anterioară a acestei știri se specifica faptul că documentele au fost lansate în data de 17 februarie, data corectă fiind miercuri, 16 februarie. În acest sens, propunerile pot fi transmise în termen de 10 zile de la data publicării, respectiv 16.02.2022.

Pentru investiții în sectorul energetic din România, Planul Național de Relansare și Reziliență, în baza prevederilor Regulamentului CE nr. 241/2021, prevede o alocare la 1,62 miliarde euro, iar perioada de implementare este până în august 2026.

Pentru accesarea acestor fonduri, miercuri, 16 februarie 2022, au fost publicate pe site-ul ministerului Energiei spre consultare publică următoarele scheme de ajutor de stat din cadrul Componentei C.6 - Energie:

  • Schema de ajutor de stat și Ghidul Specific aferente Măsurii de investiții I.1 – Noi capacități de producție electrică din surse regenerabile,
  • Schema de ajutor de stat și Ghidul Specific aferente Măsurii de investiții I.2 – Infrastructura de distribuție a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinație cu hidrogenul verde ca măsură de tranziție), precum și capacitățile de producție a hidrogenului verde și / sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice, sub-măsura 2.2 – Sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză și
  • Schema de ajutor de stat si Ghidul Specific aferente Măsurii de investiții I.3 – Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în termoficarea urbană, în vederea realizării unei decarbonizări profunde

Începând cu luna martie vom lansa mai multe call-uri de proiecte în vederea accesării celor 1,62 miliarde euro. Vom lansa la sfârșitul lunii martie mai multe call-uri de proiecte pentru investiții în noi capacități de producție electrică din surse regenerabile, pentru dezvoltarea de capacități de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în termoficarea urbană. Am încredere că acești bani vor fi accesați și vom avea proiecte finalizate începând cu anul 2024”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Schema de ajutor de stat și Ghidul Specific aferente Măsura de investiții I.1

În cadrul procedurii de ofertare concurențială pentru selecția de proiecte, ce va fi lansată pentru fiecare din cele două scheme, vor fi putea fi finanțate prin grant proiecte care au ca obiectiv:

  • Realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse eoliene, cu sau fără instalații de stocare integrate ca activitate secundară, stocarea având un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat;
  • Realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare, cu sau fără instalații de stocare integrate ca activitate secundară, stocarea având un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat.

Vor putea depune proiecte întreprinderile mici și mijlocii (IMM), precum și întreprinderile mari care au ca activitate producerea de energie electrică (în scopul comercializării sau consumului propriu) corespunzătoare diviziunii 35: „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”, clasa CAEN 3511 – ”Producția de energie electrică”.

Descarcă documentele

Schema de ajutor de stat și Ghidul Specific aferente Măsura de investiții I.2

În cadrul procedurii de apel de proiecte, ce va fi lansată pentru schema menționată, vor fi putea fi finanțate prin grant proiecte care au ca obiectiv construirea de noi capacităţi pentru productia de hidrogen verde în instalații de electroliză, inclusiv extinderea de capacități de producție a hidrogenului verde.

Descarcă documentele

Schema de ajutor de stat si Ghidul Specific aferente Măsura de investiții I.3

În cadrul procedurii de apel de proiecte, ce va fi lansată pentru schema menționată, vor fi putea fi finanțate prin grant proiecte care au ca obiectiv realizarea/ modernizarea unităților de producţie a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență, în termoficarea urbană, prin folosirea gazului natural, pregătite pentru amestec cu gazele regenerabile/ cu emisii reduse de carbon, inclusiv hidrogen verde, și flexibile din punctul de vedere al volumului de hidrogen.

Descarcă documentele

Perioada de consultare publică privind schemele prezentate mai sus este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Energiei, respectiv 16.02.2022.

Persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri, care vor fi transmise la adresa de e-mail: fonduri.europene@energie.gov.ro.

Sursa: Ministerul Energiei

Vizualizări: 2067