Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Au fost aprobate două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei. 85% din valoarea acestora, fonduri europene din FEDR

Guvernul României a adoptat ieri, 10 februarie 2022, în cadrul ședinței de Guvern, HG pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investițiilor destinate promovării producției de energie din surse regenerabile mai puțin exploatate, respectiv biomasă, biogaz, energie geotermală și a Schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor în cogenerare de înaltă eficiență.

Cele două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei, finanțate din fonduri naționale și europene, vor fi continuate până la sfârșitul anului 2023, potrivit Hotărârii aprobate de Guvern.

Este vorba despre susținerea investițiilor care valorifică sursele regenerabile de energie și de eficiență energetică, stimulând astfel utilizarea surselor mai puțin exploatate, respectiv biomasa, biogazul, geotermalul.

Prin Hotărârea de Guvern se aprobă schema de ajutor de stat ce are ca obiectiv sprijinirea investițiilor în cogenerare de înaltă eficiență, cu dublu rol: realizarea de economii a consumului de combustibili și evitarea emisiilor de carbon aferente combustibililor fosili.

Cele două scheme de ajutor de stat se aplică până la 31 decembrie 2023, iar sumele se alocă din fonduri europene nerambursabile asigurate din Fondul European de Dezvoltare Regională în proporție de 85% și fonduri de cofinanțare publică asigurate de la bugetul de stat – 15%.

Potențiali beneficiari ai schemelor de ajutor de stat pot fi întreprinderi care produc energie și unități administrativ-teritoriale sau asociații de dezvoltare intercomunitară care realizează sau modernizează instalații ce produc energie.

Bugetul estimat al schemei de ajutor de stat pentru susținerea investițiilor care valorifică sursele regenerabile de energie și de eficiență energetică, stimulând astfel utilizarea surselor mai puțin exploatate, respectiv biomasa, biogazul, geotermalul este de 21 milioane de euro, iar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor în cogenerare de înaltă eficiență, de aproximativ 61 de milioane de euro.

Măsurile luate prin actul normativ fac posibilă continuarea finanțării proiectelor depuse în baza schemelor de finanțare inițiale, aprobate prin HG nr. 215/2017 și HG nr. 216/2017. În cadrul celor două apeluri au fost depuse 20 de proiecte care se află în prezent, in diverse stadii de evaluare, dintre care au fost contractate 3 proiecte.

Sursa: Guvernul României

Vizualizări: 819