Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Autoritățile publice se pot înscrie pentru premiile pentru promovarea întreprinderilor europene!

Premiile pentru promovarea întreprinderilor europene, iniţiate de către Comisia Europeană, recunosc şi răsplătesc iniţiative remarcabile care susţin antreprenoriatul. Premiile, lansate în anul 2005 vizează şi sensibilizarea în ceea ce priveşte antreprenoriatul – atât cu referire la politici cât şi la punerea în aplicare a politicilor – şi celebrează succesul.

Concurența se adresează autorităților publice din UE sau țărilor asociate în cadrul programului COSME. Entităţile eligibile cuprind organizaţii naţionale, localităţi, oraşe, regiuni şi comunităţi, precum şi parteneriate public-private între autorităţi publice şi întreprinzători, programe educaţionale şi organizaţii de afaceri.

De asemenea, există şase categorii de premii şi fiecare din acestea va recunoaşte iniţiativele locale, regionale sau naţionale care contribuie cu succes la îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor, respectiv:

  1. Promovarea spiritului antreprenorial: recunoaşte iniţiativele la nivel naţional, regional sau local, care promovează spiritul antreprenorial în special în rândul tinerilor şi al femeilor.
    1. Exemple: Evenimente şi campanii de promovare a imaginii antreprenoriatului şi a antreprenorilor şi a unei culturi care încurajează creativitatea, inovaţia şi acceptarea riscurilor.
  2. Investiții în competențele antreprenoriale: recunoaște inițiativele la nivel național, regional sau local de îmbunătățire a competențelor antreprenoriale, manageriale și ale angajaților.
    1. Exemple: Promovarea competențelor specifice, cum ar fi competențele tehnice necesare în sectorul meșteșugăresc, competențele lingvistice, competențele digitale; programe de mobilitate și mentorat pentru antreprenori, educație antreprenorială în școli și universități
  3. Îmbunătățirea mediului de afaceri și sprijinirea tranziției digitale: recunoaște politicile și inițiativele inovatoare la nivel național, regional sau local, care fac ca Europa să fie locul cel mai atractiv pentru demararea unei afaceri, funcționarea, creșterea și extinderea acesteia pe piața unică, simplificarea procedurilor legislative și administrative pentru întreprinderi, punerea în aplicare a principiului „a gândi mai întâi la scară mică” în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii și sprijinirea tranziției digitale a întreprinderilor, permițându-le să dezvolte, să comercializeze și să utilizeze tehnologii, produse și servicii digitale de orice fel.
    1. Exemple: Măsuri de reducere a birocrației, de demarare a noilor întreprinderi, de sprijinire a transferului de proprietate asupra întreprinderilor, de sprijinire a transformării digitale și de facilitare a accesului IMM-urilor la piețele de achiziții publice.
  4. Sprijinirea internaţionalizării afacerilor: recunoaşte politici şi iniţiative la nivel naţional, regional sau local, care încurajează întreprinderile şi în special întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a profita în măsură mai mare de oportunităţile oferite de pieţele din cadrul şi din afara Uniunii Europene.
    1. Exemple: Proiecte de construire, menţinere şi sprijinire a cooperării internaţionale între întreprinderi; instrumente de informare sau conectare, servicii de suport sau programe care ajută IMM-urile să se extindă în afara ţării.
  5. Sprijinirea tranziției durabile: recunoaște politicile și inițiativele de la nivel național, regional sau local care sprijină tranziția durabilă și aspectele de mediu, cum ar fi economia circulară, neutralitatea climatică, energia curată, utilizarea eficientă a resurselor sau biodiversitatea, de exemplu prin dezvoltarea durabilă a competențelor și stabilirea de contacte, precum și prin finanțare.
    1. Exemple: Sprijinirea întreprinderilor în vederea adaptării modelelor de afaceri durabile.
  6. Premiul pentru antreprenoriat responsabil şi global: recunoaşte acţiunile naţionale, regionale şi locale ale autorităţilor sau parteneriatelor public-private care promovează responsabilitatea socială în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii.  Această categorie de premii va recunoaşte, de asemenea, eforturile de promovare a antreprenoriatului în cadrul grupurilor defavorizate, precum şomerii, în special şomerii pe termen lung, imigranţii legali, persoanele cu handicap sau cele aparţinând minorităţilor etnice.
    1. Exemple: întreprinderi sociale şi fără scop lucrativ care deservesc nevoile societăţii prin antreprenoriat.

Juriul European va înmâna, de asemenea, Marele Premiu al Juriului, candidatului din orice categorie, considerată ca fiind iniţiativa cea mai creativă şi plină de inspiraţie, de promovare a antreprenoriatului.

În ceea ce privește etapele de selecție, există două etape, respectiv candidaţii vor fi luaţi în considerare pentru Premiile Europene doar prin finalizarea unei selecţii iniţiale, la nivel naţional.

Un juriu format din reprezentanţi de înalt nivel va selecta câştigătorii finali, care vor fi anunţaţi cu ocazia ceremoniei de acordare a premiilor, din luna noiembrie 2022.

Termenul de depunere a solicitărilor de către candidații din România este 2 iunie 2022.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Minsterul Antreprenoriatului și Turismului

Vizualizări: 212