Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Concluzii adoptate de Consiliul UE privind guvernanța Spațiului european de cercetare (SEC) și un pact pentru cercetare și inovare (C&I) în Europa

Consiliul UE a adoptat la finalul săptămânii trecute concluzii privind guvernanța Spațiului european de cercetare (SEC) și un pact pentru cercetare și inovare (C&I) în Europa, stabilind prioritățile și un cadru de guvernanță optimizat pentru SEC, inclusiv o agendă de politici privind SEC pentru perioada 2022-2024.

În cadrul noului pact pentru C&I, statele membre își asumă angajamente, pentru următorii ani, cu privire la:

  • un set de principii și valori comune ale UE în ceea ce privește C&I;
  • domeniile prioritare comune de acțiune;
  • investiții și reforme;
  • un proces simplificat de coordonare și monitorizare a politicilor.

Concluziile Consiliului propun acțiuni specifice privind SEC cuprinse în agenda de politici privind SEC pentru perioada 2022-2024, care vor fi puse în aplicare în mod voluntar de statele membre, împreună cu Comisia Europeană și în cooperare cu țările asociate la programul Orizont Europa, cu organizații de cercetare, universitare și de afaceri, precum și cu alte țări partenere, după caz.

Etapele următoare

Statele membre și țările asociate la programul Orizont Europa vor fi invitate să identifice acțiunile din cadrul SEC la care doresc să participe. Acestea ar putea, de asemenea, să facă schimb de informații prin intermediul platformei SEC.

Până la jumătatea anului 2022, Comisia Europeană ar trebui să prezinte un cadru de monitorizare și evaluare pentru punerea în aplicare a SEC. Comisia ar trebui să evalueze punerea în aplicare a agendei de politici o dată la 18 luni. De asemenea, aceasta urmează să îi prezinte Consiliului un raport privind stadiul lucrărilor în ceea ce privește agenda de politici.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 162