Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Acord provizoriu între Parlament și Consiliu asupra bugetului Uniunii Europene pentru 2022

Parlamentul European a anunțat astăzi, 16 noiembrie 2021, încheierea unui acord provizoriu în ceea ce privește bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022.

Acordul dintre Parlament și Consiliu încheiat luni seara, cu puțin timp înainte de termenul limită al perioadei de conciliere, prevede peste 479,1 milioane de euro în plus față de propunerea Comisiei pentru priorități-cheie precum sănătatea, tinerii și acțiunea împotriva schimbărilor climatice.

Cifrele preliminare sunt de 169,5 miliarde euro în credite de angajament și 170,6 miliarde euro în credite de plată. Cifrele detaliate vor fi disponibile ulterior.

Deputații europeni au reușit să crească finanțarea pentru programe și politici precum programul de cercetare Orizont Europa (+100 de milioane euro peste nivelul Comisiei proiect de buget) și programul LIFE pentru mediu și acțiune climatică (+47,5 milioane euro).

Programul pentru piața unică este completat cu 30 de milioane euro (inclusiv 10 milioane euro pentru sectorul turismului), iar Parchetul European cu 3,8 milioane euro, protejând banii contribuabililor europeni de criminali.

Tinerii și sănătatea

Conform Parlamentului, a fost majorat și bugetul programului Erasmus+ cu 35 de milioane euro. EU4Health a fost, de asemenea, impulsionat, cu alte 51 de milioane euro pentru a construi o Uniune Europeană a Sănătății puternice și pentru a face sistemele naționale de sănătate mai rezistente.

Ajutor umanitar, migrație, asistență externă

Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională (NDICI - Global Europe) a fost completat cu 190 de milioane de euro, cu un accent deosebit pe combaterea pandemiilor, inclusiv prin vaccinări.

Ajutorul umanitar a fost suplimentat cu 211 milioane euro, pentru a permite Rezervei de solidaritate și ajutor de urgență să poată acoperi nevoile sporite ale Fondului de solidaritate al UE în legătură cu catastrofele naturale din UE.

Ca parte a acordului general, au fost de asemenea convenite proiectele de buget rectificativ 5 și 6, care se concentrează pe ajutorul acordat refugiaților sirieni din Turcia și regiune și finanțarea a 200 de milioane de doze de vaccinare prin mecanismul COVAX.

Pașii următori

După ce Consiliul a adoptat în mod oficial acordul, acesta va fi supus aprobării Comisiei pentru bugete, apoi votat în plen în Parlamentul European (în timpul sesiunii din noiembrie de la Strasbourg) și semnat în lege de președintele acestuia.

Aproximativ 93% din bugetul UE este destinat cetățenilor, regiunilor, orașelor, fermierilor și întreprinderilor.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 107