Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Opt obiective culturale de investiții ar putea fi realizate în curând cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei

Memorandumul privind Nota mandat de negociere a Acordului-Cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 milioane Euro pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a fost aprobat de Guvern, în cadrul ședinței de joi, 28 octombrie 2021, a informat Ministerul Culturii.

‚‚Inițierea unui nou Acord-Cadru de împrumut între România și BDCE pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a reprezentant o prioritate. Primul pas important a avut loc în noiembrie 2020 prin memorandumul aprobat de guvern pentru înaintarea cererii de împrumut, iar cel de-al doilea a avut loc astăzi (n.r joi), prin aprobarea memorandumului pentru începerea negocierii efective a acordului de împrumut, în baza aprobării Consiliului de Administrație BDCE a cererii. Investițiile în cultură sunt necesare pentru a susține antreprenoriatul Românesc și pentru a crea ecosisteme sănătoase în cadrul  comunităților locale, pentru a dezvolta și promova cât mai bine România. Este o veste bună pentru toți românii, pentru că București, Suceava, Iași, Timiș, Cluj, Argeș și Dolj sunt județele în care aceste investiții vor atrage un număr și mai mare de vizitatori’ a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat, în iunie 2021, cererea de împrumut formulată de către statul român în cursul lunii mai 2021, ca urmare a memorandumului aprobat de Guvern în ședința din 18 noiembrie 2020.

Propunerile Ministerului Culturii cuprinse în proiectul Acordului-Cadru sunt realizarea a 8 obiective de investiții:

A. Consolidarea, restaurarea şi modernizarea a 6 clădiri monumente istorice:

  • Muzeul Național de Istorie a României;
  • Teatrul Național şi Opera Română - Cluj-Napoca;
  • Fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste;
  • Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României;
  • Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești - jud. Argeș, date recent în folosința Muzeului Național „Brătianu”;
  • Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni - jud. Suceava, donat în 2020 de dl. Johannes Sturdza Statului Român.

B. Refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova

C.  Construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română – Iași.

Sprijinul financiar al BDCE reprezintă 80% din suma totală necesară pentru investiții, costul total net al proiectului fiind estimat la cca. 270 mil. Euro, cu o perioadă de implementare de 7 ani.

Sursa: Ministerul Culturii

Vizualizări: 80