Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Undă verde din partea Consiliului UE pentru planul de redresare al Maltei

Miniștrii economiei și finanțelor au adoptat ieri, 5 octombrie 2021, o decizie de punere în aplicare a Consiliului privind aprobarea planului de redresare și reziliență pentru Malta. Această decizie reprezintă ultima etapă pentru Malta în vederea accesării fondului de redresare al UE.

Planul național al Maltei contribuie la obiectivul general al Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) de a pregăti mai bine economia Europei pentru provocările prezente și viitoare.

Reformele și investițiile prezentate în planul de redresare al Maltei se axează pe eforturile verzi și digitale, pe potențialul de creștere și pe reziliența sanitară și instituțională. Cu 57% din alocarea sa totală dedicată obiectivelor climatice, planul va contribui la obiectivele privind transportul durabil prin finanțarea unui nou punct de debarcare pentru feriboturi și prin asigurarea transportului public gratuit pentru o gamă mai largă de cetățeni. Malta intenționează, de asemenea, să renoveze o serie de clădiri pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic și să-și îmbunătățească sistemul de gestionare a deșeurilor.

În plus, 26% din alocarea totală a planului va finanța măsuri de sprijinire a digitalizării administrației publice, sectorului sănătății și sistemului de justiție. Alte îmbunătățiri în aceste domenii includ consolidarea sistemului judiciar pentru a intensifica eforturile de combatere a corupției și a spălării banilor, precum și investiția într-un centru de sânge, țesuturi și celule pentru a spori reziliența sistemului de sănătate. În plus, o serie de măsuri au scopul de a preveni părăsirea timpurie a școlii și de a contribui la perfecționarea și recalificarea adulților.

Etapele următoare

Statele membre pot solicita plata contribuției financiare de două ori pe an și vor primi fondurile dacă au îndeplinit jaloanele și țintele stabilite în planurile lor naționale. Pentru a permite un răspuns rapid la criza provocată de pandemie, o parte mai mare a sprijinului financiar al UE ar trebui să ajungă la statele membre până la sfârșitul anului 2022.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 85