Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MIPE a publicat forma PNRR transmisă spre aprobare

În contextul aprobării la 27 septembrie 2021 a Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat o anexă cu forma transmisă spre aprobare a planului, Documentul de lucru al serviciilor Comisiei privind analizarea acestuia și Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României.

Potrivit formei publicate a planului, suma aferentă implementării planului de redresare și reziliență al României este de 29.181.842.750 EUR. România a solicitat sprijin financiar nerambursabil în valoare de 14.239.689.750 EUR și împrumuturi în valoare de 14.942.153.000 miliarde EUR în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Împreună, acestea reprezintă 13,09 % din PIB-ul din 2019.

Planul conține 171 de măsuri (64 de reforme și 107 investiții), structurate în jurul a șase piloni și a cincisprezece componente.

Descarcă anexa la Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României (Forma finală a PNRR-ului)

Evaluarea planului

Potrivit documentului de lucru al serviciilor Comisiei, România a obținut următoarele calificative:

Astfel, conform graficului, PNRR-ul României a obținut calificativul maxim „A” pentru 10 dintre criterii, iar pentru „Stabilirea costurilor” a obținut calificativul „B”. În acest context, europarlamentarul Dragoș Pîslaru a explicat faptul că la aceasta categorie multe dintre planurile depuse nu au primit calificativul maxim: „România a obținut 1 singur calificativ B, la criteriul legat de costuri. Acest lucru ne arată că metodologia folosită nu a fost suficient de bine explicată, legătura între costuri și justificarea acestora nu este mereu clară, iar din acest motiv, evaluarea la acest calificativ a fost medie și nu am obținut A. Menționez că majoritatea statelor membre au avut calificative B la acest criteriu”.

Descarcă documentul de lucru al serviciilor Comisiei

Pașii următori

Ca urmare a deciziei Comisiei Europene de la 27 septembrie 2021 privind adoptarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Consiliul are acum la dispoziție patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei.

Descarcă propunerea de decizie transmisă Consiliului

Aprobarea planului de către Consiliu ar permite plata a 3,6 miliarde EUR sub formă de prefinanțare, și anume 13% din suma totală alocată României, se arată în comunicatul oficial al CE din 27.09.2021.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursă: MIPE

Vizualizări: 960